Skip to main content

Ισραήλ: Συνελήφθησαν 7 Ισραηλινοί για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ιράν – Από τις «πιο σοβαρές παραβιάσεις ασφαλείας» στην ιστορία της χώρας

REUTERS/Lisi Niesner

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για φωτογράφιση και συλλογή πληροφοριών για βάσεις και εγκαταστάσεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων

Ως ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν συνελήφθησαν επτά ισραηλινοί, έχοντας εκτελέσει εκατοντάδες εργασίες για την Τεχεράνη, όπως δηλώνουν οι εισαγγελικές αρχές του Ισραήλ.

Οι ύποπτοι είναι όλοι Ισραηλινοί κάτοικοι της Χάιφα και του βορρά, μεταξύ των οποίο περιλαμβάνεται ένας στρατιώτης που εγκατέλειψε τον στρατό, καθώς και δύο ανήλικοι.

Η ισραηλινή αστυνομία τόνισε ότι αυτή η παραβίαση ασφαλείας είναι από τις πιο σοβαρές που έχει δει ποτέ το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ύποπτοι κατηγορούνται για φωτογράφιση και συλλογή πληροφοριών για βάσεις και εγκαταστάσεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγείων άμυνας Kirya στο Τελ Αβίβ και των αεροπορικών βάσεων «Νεβατίμ» και «Ραμάτ Δαυίδ», καθώς και τοποθεσιών μπαταριών του Iron Dome.

Η βάση «Νεβατίμ» στοχοποιήθηκε και στις δύο ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις φέτος, και η βάση «Ραμάτ Δαυίδ» έχει γίνει στόχος της Χεζμπολάχ.

Ακόμη, οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι έλαβαν χάρτες στρατηγικών τοποθεσιών από τους χειριστές τους, συμπεριλαμβανομένης της βάσης Γκολάνι που χτυπήθηκε σε μια θανατηφόρα επίθεση με drone νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η αστυνομία και οι ανακριτές της Σιν Μπετ διαπίστωσαν ότι οι ύποπτοι εκτελούσαν μια σειρά διαφορετικών καθηκόντων για τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ήταν σε επαφή με Ιρανούς πράκτορες.

Σε αντάλλαγμα για τις πράξεις τους, οι ύποπτοι πληρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, μερικά από αυτά σε κρυπτονομίσματα, λένε οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένοι από τους υπόπτους κατασκόπευαν υπέρ του Ιράν για δύο χρόνια και όλοι τους ασκούσαν κατασκοπευτικές δραστηριότητες από την έναρξη του πολέμου.

Η Εισαγγελία του Κράτους λέει ότι είναι μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που έχουν διερευνηθεί τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, οι εισαγγελείς λένε ότι σκοπεύουν να υποβάλουν κατηγορία εναντίον των επτά υπόπτων για αδικήματα ασφαλείας την Παρασκευή και θα ζητήσουν να τεθούν υπό κράτηση μέχρι την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας.

Πηγή: Times of Israel