Skip to main content

Το Ισραήλ ζητά πρόσβαση στον εναέριο χώρο του Λιβάνου ως προϋπόθεση για εκεχειρία

Israel Air Forces

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι για να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, θα πρέπει η πολεμική αεροπορία του να μπορεί να έχει πρόσβαση στον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας, για να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Axios.

Το Ισραήλ παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο έγγραφο με τους όρους του για μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο, ανέφεραν δύο Αμερικανοί και δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Axios.

Το έγγραφο εστάλη από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του απεσταλμένου του Προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, στη Βηρυτό τη Δευτέρα για να συζητηθεί μια διπλωματική λύση στον πόλεμο, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο οποίος είναι έμπιστος του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έστειλε το έγγραφο στον Χόχσταϊν, την περασμένη Πέμπτη.

«Ισραηλινή απαίτηση είναι να επιτραπεί στον IDF να συμμετάσχει σε ενεργό επιβολή για να βεβαιωθεί ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί και δε θα φτιάξει εκ νέου τη στρατιωτική της υποδομή στις περιοχές του νότιου Λιβάνου που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος. Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ απαιτεί η πολεμική αεροπορία του να έχει ελευθερία πτήσεων στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Αντίθετα τα αιτήματα στην απόφαση 1701 του ΟΗΕ

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι τα αιτήματα του Ισραήλ έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη να επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Θέλουμε στο ψήφισμα 1701 να υπάρχει αυξημένη επιβολή. Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι εάν ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL κάνουν περισσότερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα κάνουν λιγότερα και το αντίστροφο», τόνισε ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι Αμερικανοί θεωρούν πάντως ότι είναι πολύ απίθανο ο Λίβανος και ο ΟΗΕ να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους του Ισραήλ, οι οποίοι θα υπονόμευαν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Ο αμερικανός απεσταλμένος, Άμος Χόχσταϊν, έχει επαφές στη Βηρυτό, προκειμένου να υπάρξει ευρεία ανάπτυξη των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων στον νότιο Λίβανο ως μέρος κάθε διπλωματικής λύσης που θα τερματίζει τον πόλεμο στον Λίβανο. Τα τελευταία χρόνια ο λιβανέζικος στρατός είχε πολύ περιορισμένες δυνάμεις στην περιοχή, η οποία ελεγχόταν κυρίως από τη Χεζμπολάχ.

Ο Χόχσταϊν θέλει να αναπτυχθούν τουλάχιστον 8.000 λιβανέζοι στρατιώτες στον νότιο Λίβανο, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Ο απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν θέλει επίσης να αναβαθμίσει την εντολή της UNIFIL, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τον λιβανικό στρατό να αποτρέψει την ανάπτυξη ένοπλων ατόμων ή ομάδων που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της λιβανικής κυβέρνησης, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πάντως ότι από τον πόλεμο του 2006 η UNIFIL μετά βίας εφάρμοσε το ψήφισμα 1701 και δεν εμπόδισε τη Χεζμπολάχ να κατασκευάσει μεγάλης εμβέλειας στρατιωτική υποδομή στο νότιο Λίβανο.