Skip to main content

Αυστραλία: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μας» – Η γερουσιαστής που φώναξε στον Κάρολο (βίντεο)

Victoria Jones/Pool via REUTERS

«Δώστε μας πίσω τη γη μας, δώστε μας ό,τι κλέψατε»

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είχε μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του στη Βουλή της Αυστραλίας τη Δευτέρα, όταν μία γερουσιαστής άρχισε να φωνάζει: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μας».

Από το πίσω μέρος της αίθουσας, η ανεξάρτητη γερουσιαστής Λίντια Θορπ, η οποία εκπροσωπεί κοινότητες αυτοχθόνων της Αυστραλίας, φώναξε στο βασιλικό ζεύγος «δώστε μας πίσω τη γη μας, δώστε μας ό,τι κλέψατε», καθώς αξιωματικοί ασφαλείας κινούνταν για να την απομακρύνουν από το σημείο.

Η Θορπ γύρισε την πλάτη της στον βασιλιά, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ μίλησε για γενοκτονία.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα επισκέφθηκαν την αυστραλιανή πρωτεύουσα Καμπέρα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βασιλιάς Κάρολος χαιρέτισε τα Πρώτα Έθνη της Αυστραλίας, που ζούσαν εκεί επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των Βρετανών αποίκων, προ 230 ετών.

«Σε όλη μου τη ζωή, οι πολίτες των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να μοιράζομαι τόσο γενναιόδωρα την ιστορία και τον πολιτισμό τους», είπε ο βασιλιάς Κάρολος, σύμφωνα με το CNN, ενώ πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να πω πόσο πολύ η δική μου εμπειρία έχει διαμορφωθεί και ενισχυθεί από μια τέτοια παραδοσιακή σοφία».

Αντιδράσεις

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μια παραδοσιακή τελετή υποδοχής Αβορίγινων έξω από το Κοινοβούλιο για το βασιλικό ζεύγος, ωστόσο για πολλούς από τον αυτόχθονα πληθυσμό της χώρας, ο Κάρολος και η Καμίλα δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Η άφιξη Βρετανών αποίκων στην Αυστραλία οδήγησε στη σφαγή των αυτοχθόνων σε εκατοντάδες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα μέχρι και τη δεκαετία του 1930.

Τη Δευτέρα, διαδηλωτές ύψωσαν τη σημαία των Αβορίγινων καθώς το βασιλικό ζεύγος επισκέφτηκε το Αυστραλιανό Πολεμικό Μνημείο. Ένας 62χρονος συνελήφθη επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες της αστυνομίας.