Skip to main content

Πώς το Ισραήλ αποκεφάλισε μέσα σε 3 μήνες Χεζμπολάχ και Χαμάς: Οι επιθέσεις ακριβείας, τα τυχαία γεγονότα και τα επόμενα βήματα

Από την εξόντωση του «Επισκέπτη» έως τη δολοφονία - μήνυμα του Χανίγια, τη «χειραψία του Ιούδα» στον Νασράλα και τη «σύμπτωση» του Σινουάρ

Ένα προς ένα, το Ισραήλ έχει παρακολουθήσει, στοχεύσει και εξαλείψει τα ηγετικά στελέχη των μεγαλύτερων περιφερειακών εχθρών του σε μια εκτεταμένη επιχείρηση «αποκεφαλισμού» που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία.

Η δολοφονία του εγκέφαλου της 7ης Οκτωβρίου, Γιαχία Σινουάρ, την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε ένα εκπληκτικό σερί τριών μηνών κατά το οποίο κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, καθώς και αρκετοί Ιρανοί στρατηγοί, εξοντώθηκαν. Πρόκειται για ένα ισχυρότατο πλήγμα στον αποκαλούμενο «Άξονα αντίστασης» που το Ιράν έχτισε, εξοπλίζει και χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια. Οι οργανώσεις αυτές, αν και ακέφαλες, δεν έχουν ακόμη «πεθάνει» και το να σταματήσει η δράση τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά έχουν σίγουρα πληγωθεί βαθιά.

Ενώ ο θάνατος του Σινουάρ σηματοδότησε την πιο σημαντική συμβολική νίκη για τον Νετανιάχου, διαφέρει από εκείνους του Ισμαήλ Χανίγια, του Χασάν Νασράλα και άλλων. Και τούτο γιατί δεν ήταν μια στοχευμένη δολοφονία. Δεν ήταν προϊόν μιας περίπλοκης επιχείρησης του στρατού ή μιας αποστολής ακριβείας των μυστικών υπηρεσιών. Ήταν μία τυχαία συνάντηση Ισραηλινών στρατιωτών μαζί του στη Γάζα.

Η τυχαία «συνάντηση» του Σινουάρ με έναν 19χρονο Ισραηλινό στρατιώτη

Μια ειδική μονάδα εντός της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Shin Bet, έχει συγκροτηθεί για την εξόντωση των ηγετικών στελεχών των εξτρεμιστικών οργανώσεων, που στηρίζονται από το Ιράν. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων συνεργάστηκαν με τους Ισραηλινούς για μήνες για να κυνηγήσουν τον Σινουάρ, επενδύοντας τεράστιο όγκο πληροφοριών και επιχειρησιακών πόρων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios.com, επανειλημμένα οι δυνάμεις αυτές έφτασαν κοντά στον Σινουάρ, μέσα στις σήραγγες της Χαμάς στη νότια Γάζα. Αλλά κάθε φορά πετύχαινε να τις αποφύγει. Όταν τελικά πιάστηκε και σκοτώθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι, ήταν καθαρή σύμπτωση.

Η μονάδα των ισραηλινών δυνάμεων που στόχευσε το σπίτι στο οποίο κρυβόταν δεν γνώριζε την ταυτότητα των μαχητών με τους οποίους αντήλλασσε πυρά. Ο 19χρονος στρατιώτης που σκότωσε τον πιο καταζητούμενο άνδρα στη Μέση Ανατολή ανακάλυψε μόνο εκ των υστέρων το ιστορικό του επίτευγμα.

Η πρώτη καθοριστική δολοφονία

Καθώς οι μάχες με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα κλιμακώθηκαν τις ημέρες μετά τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ άρχισε επίσης να στοχεύει ανώτερους διοικητές της σιιτικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ισραήλ εξόντωσε αρκετούς διοικητές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου. Όμως το πρώτο καίριας σημασίας χτύπημα ήρθε στα μέσα Ιουλίου με τη δολοφονία του λεγόμενου «Επισκέπτη», του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ  Ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ κατάφερε να σκοτώσει έναν από τους αρχιτέκτονες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Μοχάμεντ Ελ Ντέιφ: Ποιος ήταν ο στρατωτικός ηγέτης της Χαμάς και «εγκέφαλος» της 7ης Οκτωβρίου

Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό και σκότωσε τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ – το μεγαλύτερο πλήγμα για την τρομοκρατική οργάνωση από το 2008.

Το τέλος του Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη και οι βομβητές στον Λίβανο

Η ισραηλινή επιχείρηση «αποκεφαλισμού» κορυφώθηκε με τη βόμβα που εξερράγη σε ξενώνα των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη. Εκεί διέμενε ο Ισμαήλ Χανίγια, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν και υποτίθεται ότι φυλασσόταν με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η Χαμάς έμεινε χωρίς ηγέτη (μέχρι να αναλάβει ο Σινουάρ) και το Ιράν εκτέθηκε.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ — πυροδοτώντας εξ αποστάσεως χιλιάδες βομβητές και ασυρμάτους. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν χιλιάδες μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι.

Τις επόμενες ημέρες, το Ισραήλ πραγματοποίησε μια σειρά ανηλεών αεροπορικών επιδρομών, που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα του οπλοστασίου πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ και σκότωσαν πολλούς από τους ανώτερους και μεσαίου επιπέδου διοικητές της, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, Ιμπραήμ Άκι, και δώδεκα κορυφαίων διοικητών της επίλεκτης δύναμης Radwan.

Η κινηματογραφική εξόντωση του Χασάν Νασράλα  και του διαδόχου του

Οι επιθέσεις κορυφώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στο καταφύγιό του μαζί με πολλούς από τους ανώτερους συνεργάτες του. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο διοικητής του νότιου μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, και ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στον Λίβανο, ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν.

Η χειραψία του Ιούδα: Πώς ένας πράκτορας φύτεψε GPS – αλοιφή στο χέρι του Νασράλα

Ο Νασράλα και τα άλλα ηγετικά στελέχη είχαν συναντηθεί σε ένα υπόγειο καταφύγιο, 20 μέτρα κάτω από τη γη, σε μία πυκνοκατοικημένη συνοικία της Βηρυτού. Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε το καταφύγιο με βόμβες 80 τόνων, σύμφωνα με πηγές. Με μια σειρά χρονομετρημένων, αλυσιδωτών εκρήξεων (άνοιγε η μία τον δρόμο στην επόμενη) οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στον τελικό στόχο τους. Όταν η επίθεση ολοκληρώθηκε, μια στήλη από πορτοκαλί καπνό υψώθηκε πάνω από τη Βηρυτό. Και ο Χασάν Νασράλα, που ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ήταν νεκρός.

Χρειάστηκε λιγότερο από μια εβδομάδα για να δολοφονήσει ο ισραηλινός στρατός τον διάδοχο του Νασράλα, Χασίμ Σιαφεντίν, αλλά και τον διάδοχο του διαδόχου. Ο επικεφαλής των πληροφοριών της πολιτοφυλακής, Χουσεΐν Χαζιμάχ, γνωστός ως «Μορτάντα», βρισκόταν επίσης σε αυτό το καταφύγιο.

Πώς το Ισραήλ σκότωσε τον Νασράλα της Χεζμπολάχ σε ένα υπόγειο καταφύγιο 20 μέτρα κάτω από τη γη

Στρατηγική εξόδου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς και της Χεζμπολάχ έχει εξαλειφθεί και μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας είναι νεκρό ή έχει τραπεί σε φυγή. Ωστόσο, ενώ οι αποκεφαλισμοί έχουν κάνει πολύ πιο δύσκολη τη λειτουργία της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, οι ομάδες δεν έχουν καταστραφεί ή είναι πρόθυμες να παραδοθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να αναζητά μια στρατηγική εξόδου από τους πολέμους που διεξάγει, σημειώνει το Axios.com.

Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, ένα σχέδιο για τη διακυβέρνηση στη Γάζα και μια διπλωματική συμφωνία στον Λίβανο που επιτρέπει την επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Όλα αυτά φαίνονται προς το παρόν άπιαστο όνειρο.