Skip to main content

Προειδοποίηση ΝΑΤΟ: «Σημαντική κλιμάκωση» η αποστολή στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

EPA/OLIVIER HOSLET

Η συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα «δεν στρέφεται» εναντίον της Σεούλ, είπε από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας

Η αποστολή στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα προς υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα ήταν «μια σημαντική κλιμάκωση», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

«Μίλησα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο (Γιουν Σουκ Γιολ) για τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο NATO και τη Σεούλ, τη βιομηχανική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και τη διασυνδεδεμένη ασφάλεια Ευρώπης-Ατλαντικού και Ινδικού-Ειρηνικού», σημείωσε ο κ. Ρούτε σε ανάρτησή του.

«Η αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν με τη Ρωσία στην Ουκρανία θα σηματοδοτούσε σημαντική κλιμάκωση» υπογράμμισε.


Για το ζήτημα εκλήθη για εξηγήσεις ο Ρώσος πρέσβης από το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Μόσχα: Η συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα «δεν στρέφεται» εναντίον της Νότιας Κορέας

Η συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα «δεν στρέφεται» εναντίον της Σεούλ, είπε από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Η ρωσική πρεσβεία δήλωσε ότι ο πρεσβευτής Γκεόρκι Ζινοβίεβ «τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας… δεν στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της ασφάλειας της Νότιας Κορέας» αφού κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σεούλ: Βορειοκορεάτες στρατιώτες έφτασαν ήδη στη Ρωσία

Την περασμένη εβδομάδα, οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, σε συνέχεια προηγηθεισών πληροφοριών, ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε ήδη στρατεύματα για να βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) ανακοίνωσε ότι πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού μετέφεραν 1.500 βορειοκορεατικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ μεταξύ 8ης και 13ης Οκτωβρίου, οι οποίοι τώρα περνούν το στάδιο της εκπαίδευσης.

Σεούλ: Βορειοκορεάτες στρατιώτες έφτασαν ήδη στη Ρωσία και επιχειρούν μεταμφιεσμένοι

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να στείλει στη Ρωσία 12.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους στελέχη των ειδικών δυνάμεων.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι έξι Βορειοκορεάτες ήταν μεταξύ των νεκρών έπειτα από επίθεση με ουκρανικό πύραυλο στην μερικώς κατεχόμενη περιοχή του ανατολικού Ντόνετσκ στις 3 Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η κυβέρνησή του έχει πληροφορίες πως 10.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα ετοιμάζονται να συνδράμουν τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν εναντίον της χώρας του.

Η Βόρεια Κορέα στέλνει 12.000 στρατιώτες στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας