Skip to main content

Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ήταν μεγάλος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται πηγές της οργάνωσης FETO.

Τις τελευταίες ημέρες, φέρεται να νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής.

Εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζούσε αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ενώ η οργάνωση του, FETO, είχε χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» στην Τουρκία.

Ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να τον κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, το θρησκευτικό τάγμα του οποίου απέκτησε τεράστια επιρροή στην Τουρκία, διέψευδε τις κατηγορίες.

Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, μέσα από την θρησκευτική αδελφότητα της οποίας ηγείτο, δημιούργησε ισλαμιστικό κίνημα με δική του, ιδιαίτερη ταυτότητα.

Ανέπτυξε τεράστιο δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων, με πεδία δράσης κυρίως το εκπαιδευτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης και την προσφορά κοινωφελούς έργου.

Αρχικά υποστήριζε την κυβέρνηση Ερντογάν, στην εξουσία από το 2002, ωστόσο από το 2013 και μετά οι δρόμοι τους χώρισαν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χιλιάδες υποστηρικτές του, κυρίως πρόσωπα που κατείχαν θέσεις στη δημόσια διοίκηση, οδηγήθηκαν στη φυλακή ή εγκατέλειψαν τη χώρα.

Κατηγορήθηκε από μεγάλη μερίδα του τουρκικού πολιτικού συστήματος ότι ήταν το «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στον επαναπροσδιορισμό της ισορροπίας πολιτικής δύναμης στην Τουρκία.

Ζούσε στις ΗΠΑ από το 1999. Κατέφυγε εκεί εξόριστος όταν το πολιτικό κλίμα άρχισε να γίνεται βαρύ για τον ίδιο — είχε μπει στο στόχαστρο των στρατηγών, που ήταν την εποχή πανίσχυροι στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζητούσε επίμονα την έκδοσή του, όμως οι ΗΠΑ ουδέποτε ικανοποίησαν το αίτημά της αυτό.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ