Skip to main content

Λίβανος: Το Ισραήλ σφυροκόπησε γραφεία της πανίσχυρης τράπεζας της Χεζμπολάχ – Τι γνωρίζουμε για αυτή

REUTERS/Karamallah Daher

11 ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον υποκαταστημάτων της «Αλ Καρντ αλ Χάσαν»

Τα γραφεία της πανίσχυρης τράπεζας της Χεζμπολάχ, καθώς και άλλες θέσεις της, σφυροκόπησε τις προηγούμενες ώρες ο στρατός του Ισραήλ σε όλο τον Λίβανο.

Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι κατέστρεψαν «εσκεμμένα» ένα παρατηρητήριο των κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο, με φόντο τις διεθνείς επικρίσεις στο Ισραήλ.

11 ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως έγιναν 11 ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον υποκαταστημάτων της «Αλ Καρντ αλ Χάσαν» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, έπειτα από ισραηλινές προτροπές στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία του θεσμού, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός Αλ Καρντ αλ Χάσαν (σ.σ. «αγαθοεργός δανεισμός») ενέχεται «στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολά», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Αβιχάι Αντραΐ, μέσω X.

Στη Σαΐντα, στον νότο, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κόσμο να φεύγει τρομοκρατημένος από τα περίχωρα εγκατάστασης του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής που μαστίζει τον Λίβανο τα τελευταία χρόνια, η Αλ Καρντ αλ Χάσαν έχει ουσιαστικά αναδειχθεί στον πιο ισχυρό χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λιβάνου. Δεν διαθέτει καν τραπεζική άδεια και έτσι δεν υπόκειται σε καμία εποπτεία. Χάρη μάλιστα στον χαρακτηρισμό της από την κυβέρνηση του Λιβάνου ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού, δεν πληρώνει καν φόρους.

Οι ΗΠΑ, που έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην AQAH ήδη από το 2007, περιγράφουν την σκιώδη τράπεζα ως «δούρειο ίππο της Χεζμπολάχ για πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα». Δεδομένης της συνεχιζόμενης κρίσης ρευστότητας του Λιβάνου και της έλλειψης δανεισμού, η τράπεζα έχει γίνει βασική πηγή μετρητών για τους Λιβανέζους και ένας πανίσχυρος παράγοντας στην οικονομία της χώρας.

Η πανίσχυρη τράπεζα της Χεζμπολάχ: Πώς η οργάνωση πλουτίζει, ενώ ο Λίβανος βυθίζεται στη φτώχεια

Πλήγματα και σε κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι στοχοποίησε «κέντρο διοίκησης» της Χεζμπολάχ κοντά στην πρωτεύουσα και ότι έπληξε δεκάδες κοινότητες στον Νότο.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου αναφέρθηκε σε βομβαρδισμό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια.

Πάνω από 50 τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν χθες κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ, σύμφωνα με το ANI.

Βομβαρδισμοί και στη Γάζα

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός εντείνει τη νέα επίθεσή του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, μερικές ημέρες αφού άνδρες του σκότωσαν, την περασμένη Τετάρτη, τον επικεφαλής της Γιαχία Σινουάρ.

Βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον 73 ανθρώπους το Σάββατο στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), σύμφωνα με την πολιτική προστασία — το Ισραήλ αμφισβητεί τον απολογισμό.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης πως αναχαίτισε στον συριακό εναέριο χώρο drone που πλησίαζε την ισραηλινή επικράτεια «από ανατολάς».

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» το Ισραήλ – «Τους περιμένει η μεγαλύτερη έκπληξη», απαντά το Ιράν

Προειδοποίηση Γκάλαντ κατά Χεζμπολάχ

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους άνδρες του στο βόρειο Ισραήλ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε πως ο στρατός του «καταστρέφει» τη Χεζμπολάχ σε «όλα τα χωριά κατά μήκος των συνόρων».

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανέλαβε την ευθύνη για νέα πυρά, εναντίον ιδίως τριών στρατιωτικών βάσεων κοντά στις πόλεις Χάιφα και Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, καθώς και εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στον νότιο Λίβανο. Διαβεβαίωσε επίσης πως κατέρριψε ισραηλινό drone τύπου Hermes 450, χωρίς να διευκρινίσει πού.

Τουλάχιστον 1.470 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταμετρούσε κάπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα.

Προχθές Σάββατο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει με drone που στοχοποίησε, ενώ απουσίαζε, ιδιωτική κατοικία του στην Καισάρεια, παραθαλάσσια πόλη του κεντρικού Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια αυτή, πάντως η ιρανική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως το λιβανικό κίνημα βρισκόταν πράγματι πίσω από την επίθεση.