Skip to main content

Κούβα: Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί το βράδυ της Δευτέρας

REUTERS/Norlys Perez

Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Κούβας για την αποκατάσταση της βλάβης

Η κυβέρνηση της Κούβας εκτίμησε σήμερα ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί στη χώρα αύριο, Δευτέρα, το βράδυ για τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, καθώς η Κούβα ετοιμάζεται για την άφιξη του τυφώνα Όσκαρ, που αναμένεται να φθάσει στη διάρκεια της ημέρας στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

«Μπορούμε να πούμε πως ανάμεσα στο πρωί αύριο Δευτέρα, το απόγευμα, ή το βράδυ», η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί για την πλειονότητα των Κουβανών, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων Βισέντε ντε λα Ο Λέβι.

Κούβα: Στο σκοτάδι η χώρα για 2ο 24ωρο

Εκτεταμένη βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα έχει βυθίσει στο σκοτάδι όλη την Κούβα από την περασμένη Παρασκευή, ενώ το νησί πρόκειται σήμερα να πληγεί και από τυφώνα, επιδεινώνοντας την κατάσταση των 10 εκατ. κατοίκων της.

Η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της σε διάστημα τριάντα ετών.

Ο τυφώνας Όσκαρ, ο οποίος συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 139 χλμ/ώρα, πρόκειται να φθάσει εντός της ημέρας στην ανατολική Κούβα, όπου αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHC).

Οι αρχές του ανατολικού τμήματος του νησιού «καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να προστατεύσουν τον πληθυσμό και τους οικονομικούς πόρους, δεδομένου ότι επίκειται ο κυκλώνας Όσκαρ», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε χθεσινό μήνυμά του μέσω του X.

Σε άλλο μήνυμά της στο X, η κουβανική προεδρία έκανε λόγο για αρχή προόδου όσον αφορά την αποκατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης. «Το 16% των καταναλωτών έχουν ήδη ηλεκτρικό και παράγονται περίπου 500 μεγαβάτ. Το σύστημα θα συνεχίσει να αυξάνει το φορτίο του μέσα στις επόμενες ώρες», ανακοίνωσε.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ, η εξάρτηση από τη Βενεζουέλα και η φυγή

Η Κούβα υφίσταται τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, λόγω του εμπάργκο, των ενισχυμένων κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, των αναποτελεσματικών πολιτικών του καθεστώτος και της αποτυχίας της τουριστικής βιομηχανίας να ανακάμψει από την πανδημία του Covid-19.

Η έλλειψη τροφής και καυσίμων έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανούς στη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια, με το νησί να υπολογίζεται ότι έχει χάσει από το 10% έως το 20% του πληθυσμού του.

Η Κούβα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βενεζουέλα για το πετρέλαιο της. Όμως η νοτιοαμερικανική χώρα αντιμετωπίζει τα δικά της ενεργειακά προβλήματα και έχει κόψει τις προμήθειες στο νησί. Η Κούβα έλαβε κατά μέσο όρο 32.600 βαρέλια την ημέρα τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, περίπου το ήμισυ της ποσότητας που απεστάλη την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Και οι σύμμαχοι της Βενεζουέλας, Ρωσία και Κίνα, απέτυχαν να στείλουν αρκετή βοήθεια για να καλύψουν το κενό, παρά τις εκφράσεις πολιτικής αλληλεγγύης.