Skip to main content

ΗΠΑ: Τι αντίκτυπο θα μπορούσε πραγματικά να έχει η Τέιλορ Σουίφτ στις αμερικανικές εκλογές;

REUTERS/Brendan Mcdermid

Μπορεί μια διασημότητα να επηρεάσει την κοινή γνώμη για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ;

Στην τελική ευθεία πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αμφότεροι οι υποψήφιοι επιστρατεύουν κάθε είδους επικοινωνιακό τέχνασμα για να επηρεάσουν την επιλογή του εκλογικού σώματος και αναμφίβολα για τους Δημοκρατικούς και την Κάμαλα Χάρις το όνομα της Τέιλορ Σουίφτ είναι ένα δυνατό «χαρτί» επιρροής της κοινής γνώμης.

Μια 29χρονη που ζει στη Γιούτα, η Νοέλ Ντρεικ, είπε ότι ένιωθε «πολύ θλιμμένη» για την πολιτική πριν το τρέχον εκλογικό έτος. Κατά τις προεδρικές εκλογές του 2020, ένιωθε εντελώς απογοητευμένη. Ωστόσο, η Τέιλορ Σουιφτ – και οι θαυμαστές της – βοήθησαν να αλλάξει γνώμη, ανάφερε.

«Με αυτή την αίσθηση της κοινότητας που έχω δημιουργήσει μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλους ‘’Swifties’’ στο διαδίκτυο, έχει αλλάξει πραγματικά τον τρόπο που αλληλεπιδρώ με την πολιτική σε αυτές τις εκλογές», είπε.

Αφού η Σουίφτ ενέκρινε την υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις πριν από έναν μήνα, η Ντρέι άρχισε να ακολουθεί μια ομάδα εκστρατείας υπό την ηγεσία θαυμαστών που ονομάζεται “Swifties for Kamala”. Η ομάδα δεν συνδέεται επίσημα με την καμπάνια της Χάρις, αλλά διατηρεί τακτική επαφή με το προσωπικό της εκστρατείας.

Από τότε που αλληλεπιδρούσε με άλλους ομοϊδεάτες ‘’Swifties’’, η κυρία Ντρέικ αποφάσισε να εμπλακεί περισσότερο σε τοπικές εκστρατείες στην πολιτεία της καταγωγής της.

Τον περασμένο μήνα, το BBC απέστειλε μήνυμα σε αρκετούς λογαριασμούς που τους αρέσουν και σχολιάζουν τις αναρτήσεις των Swifties για την Κάμαλα Χάρις.

Αν και κάποιοι ήταν ήδη υποστηρικτές των Δημοκρατικών, άλλοι δεν ήταν τόσο σίγουροι.

Για παράδειγμα, η 27χρονη Ντέστινι από τη Νότια Καρολίνα, η οποία δεν θέλει να μοιραστεί το επώνυμό της, είπε ότι τόσο εκείνη όσο και ο φίλος της «δεν είναι τόσο πολιτικοί», αλλά ότι οι θέσεις των Swifties για την Χάρις βοήθησαν να στραφεί στην υπερψήφιση των Δημοκρατικών αυτές τις εκλογές.

«Θέλω πραγματικά μια γυναίκα πρόεδροςπου να έχει παρόμοιες αξίες με εμένα. Αυτές είναι οι πρώτες μου εκλογές που με ώθησαν να ψηφίσω για αυτόν τον λόγο», είπε.

Ακόμη και ο φίλος της, τον οποίο περιέγραψε ως «μετρίως συντηρητικό», έχει παρασυρθεί να ψηφίσει υπέρ του Χάρις και είπε ότι εν μέρει εμπνεύστηκε από το λόμπι της με βάση ορισμένες αναρτήσεις των Swifties για την Κάμαλα Χάρις.

Η επίδραση των celebrities στου ψηφοφόρους

Μια μελέτη από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ, που εξέτασε τον αντίκτυπο των διασημοτήτων όσον αφορά την επίδραση στους ψηφοφόρους, διαπίστωσε ότι η «αυθεντικότητά» τους μπορεί να είναι το κλειδί για την παρακίνηση των ανθρώπων να βγουν έξω και να ψηφίσουν.

Ο συγγραφέας του, Άσλει Σπίλαν, είπε στο BBC ότι οι διασημότητες είναι από τα «πιο καλά τοποθετημένα μέλη της κοινωνίας» όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αιτιών απάθειας των ψηφοφόρων, όπως «έλλειψη ενημέρωσης, έλλειψη εμπιστοσύνης και έλλειψη κινήτρων».

«Οι άνθρωποι τους γνωρίζουν από μέρη εκτός της πολιτικής, γεγονός που κάνει τη συμμετοχή τους να νιώθει βαθύτερη και λιγότερο ιδιοτελής», είπε. Μέσα σε 24 ώρες από την έγκριση της Σουίφτ από τον Χάρις στο Instagram, σχεδόν 340.000 άτομα είχαν επισκεφτεί το vote.gov, έναν ιστότοπο εγγραφής, χρησιμοποιώντας έναν προσαρμοσμένο σύνδεσμο που δημιούργησε η ίδια.

Ενώ η Χάρις απολαμβάνει τις επιδοκιμασίες της Σουίφτ, της Μπιγιονσέ και ορισμένων άλλων διάσημων διασημοτήτων, ο Τραμπ δεν είναι χωρίς θαυμαστές.

Οι στηρίξεις από τον Κίντ Ροκ τον Έλον Μασκ, τον Τζον Βόιτ και τους YouTubers των Nelk Boys μπορεί να τον βοηθήσουν να προσεγγίσει νεαρούς άνδρες με τον ίδιο τρόπο που η υποστήριξη της Σουίφτ ενίσχυσε το προφίλ της Χάρις στις νεαρές γυναίκες. Οι αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Τραμπ στο Διαδίκτυο λειτουργούν επίσης λίγο σαν «φάντομ».

Ωστόσο, οι υποστηρίξεις μπορούν να αποτύχουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac στα τέλη Σεπτεμβρίου διαπίστωσε ότι η υποστήριξη της Χάρις από τη Σουίφτ έκανε το 9% των ερωτηθέντων «πιο ενθουσιώδη» για την υποψηφιότητά της, ενώ το 13% «λιγότερο ενθουσιώδες».

Εξέτασε επίσης πώς η υποστήριξη του Μασκ επηρέασε τις απόψεις των ερωτηθέντων για τον Τραμπ – το 13% ένιωσε περισσότερο ενθουσιασμό, ενώ το 21% αισθάνθηκε λιγότερο. Τελικά, δεν θα ξέρουμε ακριβώς τι αντίκτυπο θα έχουν οι διασημότητες – και οι θαυμαστές τους – σε αυτές τις εκλογές μέχρι μετά τον Νοέμβριο.

Με πληροφορίες από BBC