Skip to main content

Ένα Glock, βινύλια και Formula 1: Κερδίζεις με αυτά τις εκλογές;

Η «αυστηρή εισαγγελέας», που θέλει να κλείσει όσους Αμερικανούς οπλοφορούν στη φυλακή. Η «τρελή κομμουνίστρια». Αυτή «που γελάει χωρίς λόγο» και «δεν σας καταλαβαίνει». Είναι ορισμένες από τις επιθέσεις του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων κατά της Κάμαλα Χάρις.

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω υπερβολές, η ίδια η υποψήφια των Δημοκρατικών, γνωρίζει πολύ καλά ότι κατά τη θητεία της στη θέση του αντιπροέδρου δεν κατάφερε να γίνει ένα πρόσωπο οικείο στον μέσο Αμερικάνο. Είχε μείνει σε μία «απόσταση» από τους πολίτες, την οποία παλεύει να κλείσει από τότε που ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα και της παρέδωσε τη σκυτάλη.

Η Χάρις, που γίνεται σήμερα 60 ετών, εστιάζει τις τελευταίες εβδομάδες στην προβολή ενός προφίλ, με το οποίο αρκετοί Αμερικανοί θα μπορούν να συνδεθούν. Προβάλλει λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής της και της προσωπικότητάς της, μέσα από συνεντεύξεις, αλλά και τις ομιλίες της. Εξέπληξε πολλούς όταν αποκάλυψε πως η ίδια είναι κάτοχος όπλου, αν και πιστεύει πως η οπλοκατοχή πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρότατους περιορισμούς.

Matt Rourke/Pool via REUTERS

Η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα είναι για την Χάρις μία από τις βασικές αιτίες που καθιστά τόσο συχνές τις πολύνεκρες επιθέσεις σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους, με τους δράστες να είναι μάλιστα πολλές φορές έφηβοι ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιθυμεί την απαγόρευση των όπλων για ενήλικες, που επιθυμούν να έχουν ένα μέσο προστασίας. Η ίδια έχει ένα Glock (πρόκειται για το πιο δημοφιλές πιστόλι στις ΗΠΑ).

Αυτή είναι μία από τις προσωπικές επιλογές, που για ευνόητους λόγους, ήθελε να φέρει στο προσκήνιο. Οι άλλες έχουν να κάνουν με τα βιώματα και τα χόμπι της. Περιέγραψε πρόσφατα σε συνέντευξή της τα καλοκαίρια που δούλευε στα McDonald’s, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια, και τηγάνιζε πατάτες. Είπε στους ψηφοφόρους της ότι συλλέγει βινύλια – ένα χόμπι το οποίο μοιράζεται με τον θετό γιο της. Και εξέφρασε την αγάπη της για τη Formula 1, τους αγώνες της οποίας παρακολουθεί συχνά.

Περίπου 1 στους 5 ψηφοφόρους στις 7 κρίσιμες πολιτείες (τις λεγόμενες swing states) δήλωσαν σε πρόσφατη συνέντευξη στη Wall Street Journal ότι ήθελαν να γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και την καριέρα της Χάρις. Το ποσοστό στους ανεξάρτητους ανέβαινε στο 40%.

Ο διάσημος κ. Τραμπ

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι επίσης ένα αγκάθι. Πάνω από το 25% των ψηφοφόρων της Gen Z δήλωσαν ότι θα πρέπει να μάθουν περισσότερα για την αντιπρόεδρο. Το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πραγματικά κάτι για αυτή είναι κάτι που προβληματίζει έντονα το επιτελείο της, αφού ελάχιστοι θα μπορούσαν να πουν το ίδιο για τον Ντόναλτ Τραμπ – του οποίου ο τρόπος ζωής και οι προτιμήσεις είναι επί δεκαετίες στους προβολείς της δημοσιότητας.

Τα ταμπλόιντς ασχολούνταν με τον Τραμπ κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και ένα ντοκιμαντέρ για εκείνη την περίοδο της ζωής του, προβάλλεται αυτό το διάστημα στις κινηματογραφικές αίθουσες, σύμφωνα με τη WSJ. Το reality του NBC, The Apprentice, από τις τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως και το 2015, βοήθησε τα μέγιστα στο να τον μάθει το κοινό ως «επιτυχημένο επιχειρηματία».

Και η ελπίδα της Χάρις

Η Χάρις δεν έχει την ίδια άνεση να μιλάει για τον εαυτό της. Έχει η ίδια ομολογήσει ότι αισθάνεται περίεργα όταν το κάνει. Αλλά αντιλαμβάνεται ότι είναι σημαντικό να νιώθουν οι ψηφοφόροι ότι έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο που γνωρίζουν και με τον οποίο κάτι τους ενώνει. Θα είναι το Glock, η αγάπη για τη μουσική του Tupac ή οι αγώνες ταχύτητας εκείνα που θα τη φέρουν πιο κοντά στη νίκη; Εκείνη το ελπίζει.