Skip to main content

Διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

REUTERS/Aziz Taher

Τα έγγραφα, με ημερομηνία 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο Telegram από τον λογαριασμό «Middle East Spectator»

Οι ΗΠΑ ερευνούν μια διαρροή άκρων απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για αντίποινα εναντίον του Ιράν, όπως μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές. Ανάλογες πληροφορίες έχει και το Axios.com.

Η διαρροή είναι «βαθιά ανησυχητική», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN και επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εγγράφων που έχουν διαρρεύσει. Τα έγγραφα, με ημερομηνία 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή αφού δημοσιεύτηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator».

Είναι διαβαθμισμένα ως άκρως απόρρητα και φαίνεται να προορίζονταν να τα δουν μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ομάδα των «Five Eyes»: Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιγράφουν τις προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ για ένα χτύπημα κατά του Ιράν. Ένα από τα έγγραφα, που φαίνεται να συντάχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το το Ισραήλ θα μετακινήσει πυρομαχικά.

Ένα άλλο έγγραφο με την υπογραφή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος – εδάφους, οι οποίοι πιστεύεται επίσης ότι προετοιμάζονται για επίθεση στο Ιράν. Το CNN δεν παραθέτει απευθείας, ούτε δείχνει τα έγγραφα.

Σε εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή η διαρροή

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η έρευνα εξετάζει ποιος είχε πρόσβαση στο φερόμενο έγγραφο του Πενταγώνου. Οποιαδήποτε τέτοια διαρροή θα πυροδοτούσε αυτόματα έρευνα από το FBI μαζί με το Πεντάγωνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η διαρροή έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Ισραηλινούς, οι οποίοι προετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν ως απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκαν την 1η Οκτωβρίου. Παρά τη ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις τους, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται να είχε υποσχεθεί στον Τζο Μπάιντεν, ότι θα πληγούν στρατιωτικοί στόχοι του Ιράν και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Αν είναι αλήθεια ότι τα τακτικά σχέδια του Ισραήλ για απάντηση στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου έχουν διαρρεύσει, είναι σοβαρή παραβίαση», δήλωσε ο Μικ Μάλροι, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και συνταξιούχος αξιωματικός της CIA.

Φόβοι ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα έγγραφα

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «η διαρροή αυτών των δύο εγγράφων είναι κακή, αλλά όχι φριχτή είδηση. Το θέμα είναι αν υπάρχουν περισσότερα».

Δεν είναι σαφές πώς δημοσιοποιήθηκαν τα έγγραφα, ούτε αν παραβιάστηκαν ή διέρρευσαν σκόπιμα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού.