Οι υπουργοί Άμυνας της Ομάδας των Επτά (G7) πλούσιων δημοκρατιών εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στη «μη αναστρέψιμη» πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τις απειλές στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχει τεθεί στο στόχαστρο από το Ισραήλ στον Λίβανο.
Η πρώτη στα χρονικά συνάντηση των υπουργών Άμυνας της G7 έλαβε χώρα καθώς το Ισραήλ και η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά, με ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) που κατευθύνθηκε προς την εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Η Ιταλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7 για το 2024 ενόσω η Δύση παλεύει επίσης με την προώθηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, καθώς και τις αυξημένες εντάσεις στα σύνορα Βόρειας-Νότιας Κορέας.
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, οικοδεσπότης της συνόδου που διεξήχθη στη Νάπολη, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η G7 δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της τις παγκόσμιες εντάσεις, αλλά πρέπει να κινητοποιήσει τη δράση σε όλη τη διεθνή κοινότητα.
«Η G7 πρέπει να είναι σαν μια αλογόμυγα που έχει τη δύναμη να τσιμπάει τον υπόλοιπο κόσμο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Μαζί με την Ιταλία, η G7 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του ΝΑΤΟ και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρούστεν Ουμέροφ συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες.
Στο τελικό ανακοινωθέν, η G7 υποστήριξε τη «μη αναστρέψιμη πορεία του Κιέβου προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, περιλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».
Η G7 εξέφρασε επίσης ανησυχία για την υποστήριξη της Κίνας στη Μόσχα και τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια του Πεκίνου γύρω από την Ταϊβάν.
Η κοινή διακήρυξη της G7 καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, λέγοντας πως οι επιθέσεις κινδυνεύουν να «πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης πως οι χώρες της G7 ανησυχούν «για όλες τις απειλές κατά της ασφάλειας της [ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο] UNIFIL. Η προστασία των ειρηνευτών είναι υποχρέωση όλων των πλευρών στη σύγκρουση».
Πηγή: ΑΜΠΕ