Τα εξοπλιστικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Σολτς, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, δηλώνοντας χαρούμενος που οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις».
Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.
Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter και τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, ο καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο σε πρώιμο στάδιο» το οποίο συντονίζει η Βρετανία, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι κάτι το οποίο συνεχίζουμε να εξελίσσουμε, το οποίο προχωράει από εκεί (σ.σ. Βρετανία)».
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Στις προμήθειες των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Θέλω να εκφράσω σήμερα για μία ακόμη φορά ότι εκτιμώ τις προσπάθειες στο θέμα αυτό του αγαπητού μου φίλου Σολτς».
Εκτός από τη Γερμανία, τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.