Skip to main content

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο Σολτς

REUTERS/Murad Sezer

Σηκώνει κι άλλο τους τόνους κατά του Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος

«Αν δεν σταματήσει το Ισραήλ, όσο συνεχίζονται οι σφαγές στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, είναι αδύνατο για την περιοχή μας και όχι μόνο,να υπάρξει  ειρήνη», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

«Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τώρα στην περιοχή. Αναμένουμε από όλους τους πολιτικούς παράγοντες με συνείδηση ​​και διορατικότητα να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να σταματήσουν τις επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ», τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε την ευσυνείδητη στάση που έχουμε επιδείξει από την πρώτη μέρα».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πώς «έχουμε διαφορετικές ιδέες για το Ισραήλ. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένα τρομερό έγκλημα».

Ο Σολτς τάχτηκε υπέρ της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο Ισραήλ. «Πρέπει να υπάρξει λύση δυο κρατών, και για την Παλαιστίνη και για το Ισραήλ», σημείωσε .

Ο Σολτς είπε ακόμη ότι η Τουρκία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία», σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.Πρόσθεσε επίσης πώς η Γερμανία « θέλει να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

Η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι «η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ τη Γερμανία σε κάθε δυνατό τομέα. Η ατμομηχανή αυτών των σχέσεων είναι οι ανθρώπινοι δεσμοί και τα κοινά μας συμφέροντα. Η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια».

«Ισλαμοφοβία στην Ευρώπη»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην «ισλαμοφοβία από τα ακροδεξιά κινήματα που αυξάνονται στην Ευρώπη. Κινήματα που έχουν αποκτήσει τη δύναμη να γίνουν εταίροι στην εξουσία σε πολλές χώρες ανησυχούν επίσης τους αδελφούς και τις αδελφές μας που ζουν στο εξωτερικό…Δυστυχώς, η εχθρότητα προς το Ισλάμ συνεχίζει να είναι ευρέως διαδεδομένη, κυρίως στην Ευρώπη. Δυστυχώς, λυπάμαι που λέω ότι ενώ η εχθρότητα προς το Ισλάμ συνεχίζει να είναι ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία, οργανώσεις όπως το PKK και το FETO πρωτοστατούν. Από την άποψη αυτή,αποφασίσαμε μαζί με τον Καγκελάριο ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μαζί με τη Γερμανία, ιδιαίτερα κατά του PKK και του FETO, που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια της Γερμανίας».

Ο Σολτς τόνισε ότι « η ισλαμοφοβία είναι απαράδεκτη. Οι άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά δεν πρέπει να θεωρούνται εχθροί, πρέπει να μπορούν να ζουν μαζί. Η ελευθερία της θρησκείας είναι μια σημαντική αρχή στη Γερμανία. Υπάρχουν ακραία ισλαμιστικά κινήματα, τα οποίας πολεμάμε. Επιπλέον, η Γερμανία διεξάγει έναν σημαντικό αγώνα σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε το PKK».

Στα 50 δισ. το διμερές εμπόριο

Οπως είπε ο Ερντογάν, το διμερές εμπόριο Τουρκίας -Γερμανίας  έφτασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Φυσικά, ελπίζουμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Αναφορικά με την Αμυντική συνεργασία ο Ερντογάν είπε ότι «ένα από τα σημαντικά θέματα στα οποία εστιάσαμε ο Καγκελάριος Σολτς  και εγώ ήταν η συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας αφήνοντας πίσω μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν στο πλαίσιο της προμήθειας προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας».