Skip to main content

Σεούλ: Βορειοκορεάτες στρατιώτες έφτασαν ήδη στη Ρωσία και επιχειρούν μεταμφιεσμένοι

KCNA via REUTERS

Σστους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας δόθηκαν ρωσικές στρατιωτικές στολές, όπλα ρωσικής κατασκευής και πλαστές ταυτότητες κατοίκων από δύο περιοχές της Σιβηρίας, αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες της Ν. Κορέας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, σε συνέχεια προηγηθεισών πληροφοριών, ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε ήδη στρατεύματα για να βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση της στον ιστότοπό της, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) ανακοίνωσε ότι πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού μετέφεραν 1.500 βορειοκορεατικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ μεταξύ 8ης και 13ης Οκτωβρίου, οι οποίοι τώρα περνούν το στάδιο της εκπαίδευσης.

«Οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες… αναμένεται να αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή μόλις ολοκληρώσουν την εκπαίδευση προσαρμογής τους», αναφέρει η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι περισσότερα βορειοκορεατικά στρατεύματα αναμένεται να σταλούν σύντομα στη Ρωσία.

Η NIS πρόσθεσε ότι στους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας δόθηκαν ρωσικές στρατιωτικές στολές και όπλα ρωσικής κατασκευής καθώς και πλαστές ταυτότητες κατοίκων από δύο περιοχές της Σιβηρίας.

«Φαίνεται ότι μεταμφιέστηκαν σε Ρώσους στρατιώτες για να κρύψουν το γεγονός ότι είχαν αναπτυχθεί στο πεδίο της μάχης», αναφέρουν οι νοτιοκορεατικές πηγές.

Το NIS δημοσίευσε επίσης δορυφορικές και άλλες φωτογραφίες που δείχνουν αυτό που αποκαλεί κινήσεις πλοίων του ρωσικού ναυτικού κοντά σε λιμάνι της Βόρειας Κορέας

Οι ανακοινώσεις συνιστούν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι στιγμής αναφορά καθώς και λεπτομερή περιγραφή της βορειοκορεατικής εμπλοκής στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία . Εάν οι πληροφορίες αποδειχθούν ακριβείς, ισοδυναμούν με την πρώτη μεγάλη εμπλοκή της Βόρειας Κορέας σε πόλεμο τρίτων.

Νωρίτερα, νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, ότι η Πιονγκγιάνγκ αποφάσισε να στείλει συνολικά 12.000 στρατιώτες, σε τέσσερις ταξιαρχίες, στη Ρωσία.

Οι ανακοινώσεις έρχονται μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του έχει πληροφορίες ότι 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες ετοιμάζονται να μπουν στον πόλεμο.

Την Παρασκευή, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Σιμπίγα, ζήτησε «άμεση και ισχυρή αντίδραση» από τους συμμάχους του Κιέβου. «Η Ρωσία κλιμακώνει σοβαρά την επιθετικότητά της εμπλέκοντας τη Βόρεια Κορέα», είπε. «Απαιτούμε μια άμεση και ισχυρή αντίδραση από την ευρωατλαντική κοινότητα και τον κόσμο».

Η Ρωσία αρνείται ότι χρησιμοποιεί βορειοκορεατικά στρατεύματα στον πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τους ισχυρισμούς την περασμένη εβδομάδα ως «άλλη μια ψεύτικη είδηση».

Επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Συμμαχία δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει στρατεύματα μεγάλης κλίμακας στη Ρωσία.

Δημοσίευμα του Guardian ωστόσο ισχυρίζεται ότι Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί μηχανικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τη Ρωσία στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Ουκρανική πηγή δήλωσε στο βρετανικό μέσο: «Υπάρχουν δεκάδες Βορειοκορεάτες πίσω από τις ρωσικές γραμμές, σε ομάδες που υποστηρίζουν συστήματα εκτοξευτών για πυραύλους KN-23».

Η Πιονγκγιάνγκ εκτιμάται ότι έχει παράσχει περίπου τα μισά από τα πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης φέτος, περισσότερα από 2 εκατομμύρια φυσίγγια, δήλωσε ουκρανική πηγή. Παρείχε επίσης πυραύλους KN-23, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν σε δεκάδες χτυπήματα σε ολόκληρη την Ουκρανία τον περασμένο χειμώνα, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε αντάλλαγμα για τους πυραύλους και το άλλο στρατιωτικό υλικό της, η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι αναζητά ρωσικά μετρητά καθώς και βοήθεια με το κατασκοπευτικό δορυφορικό της πρόγραμμα, το οποίο είχε διάφορες αποτυχίες τα τελευταία δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian