Skip to main content

Ευρώπη: Ποιες πόλεις συγκαταλέγονται στις πιο ακριβές για ενοικίαση;

REUTERS/Matthew Childs

Η θέση της Αθήνας

Σε τριμηνιαίο ρεκόρ έχει φτάσει ο μέσος όρος των ενοικίων σε μια πρωτεύουσα χώρας της Ευρώπης, σύμφωνα με νέα έρευνα, την ώρα που άλλες πόλεις ανήκουν πλέον στις ακριβότερες.

Ειδικότερα, τα μέσα ενοίκια στο Λονδίνο έφτασαν σε τριμηνιαίο υψηλό ρεκόρ των 2.694 λιρών (3.220 ευρώ) το μήνα, σημειώνοντας αύξηση 2,5% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα στοιχεία, από τη βρετανική πύλη ακινήτων Rightmove, βασίζονται σε ανάλυση περισσότερων από μισό εκατομμύριο ακινήτων που διαφημίστηκαν προς ενοικίαση στον ιστότοπο της εταιρείας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2024. Ο υπολογισμός της μέσης τιμής βασίζεται στα ζητούμενα ενοίκια για όλα τα ακίνητα, από διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο και διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου έως σπίτια πολλών δωματίων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις μεταβλητές, το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη για να ζει κανείς, με τα ενοίκια να ξεπερνούν εκείνα των συγκρίσιμων ευρωπαϊκών χωρών.

Το Rightmove υπολόγισε ότι το μέσο ενοίκιο για τις πιο επιθυμητές περιοχές στο εσωτερικό του Λονδίνου ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό των 3.175 λιρών (3.795 ευρώ), ενώ οι τιμές στο εξωτερικό Λονδίνο ήταν πιο μετριοπαθείς στις 2.341 λίρες (2.797 ευρώ).

Πώς συγκρίνονται τα ενοίκια του Λονδίνου με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά;

Η γερμανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Statista εξέτασε το κόστος ενοικίασης σε 23 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους για να προσδιορίσει τα πιο ακριβά μέρη για ενοικίαση.

Αναλύθηκαν πόλεις όπως το Μιλάνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, η Λισαβόνα, το Ελσίνκι, η Αθήνα και η Ρώμη (αλλά όχι το Λονδίνο) για να προσδιοριστεί πόσο ακριβώς κοστίζει η ενοικίαση ενός επιπλωμένου διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου.

Με την ανάλυση των αριθμών, οι ερευνητές της Statista εντόπισαν το Άμστερνταμ ως το ακριβότερο μέρος για να νοικιάσει κανείς ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου. Με τα ενοίκια να ξεπερνούν τα 2.275 ευρώ το μήνα, η ολλανδική πόλη, αν και ακριβότερη από τους ηπειρωτικούς γείτονές της, ήταν σχεδόν 1.000 ευρώ το μήνα φθηνότερη από την ενοικίαση στο Λονδίνο.

Μετά το Άμστερνταμ, η Ρώμη και το Παρίσι ήταν τα πιο ακριβά μέρη για ενοικίαση μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι ενοικιαστές θα πρέπει να δώσουν 2.000 ευρώ το μήνα για να ζήσουν στην Αιώνια Πόλη, ενώ όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματα της «Emily in Paris» θα πρέπει να βρουν 1.862 ευρώ για να συναναστραφούν με τις παριζιάνες fashionistas.

Οι ολλανδικές πόλεις Ρότερνταμ, Ουτρέχτη και Χάγη βρέθηκαν στις 10 ακριβότερες τοποθεσίες για ενοικίαση. Το Ρότερνταμ, με χρεώσεις 1.795 ευρώ το μήνα, βρέθηκε στην τέταρτη θέση της λίστας, ακολουθούμενο από κοντά από τη Χάγη στην πέμπτη θέση με μηνιαία ενοίκια 1.790 ευρώ.

Η Ουτρέχτη εκτοπίστηκε στην έκτη θέση από το Μόναχο, με το κόστος ενοικίασης της γερμανικής πόλης ύψους 1.770 ευρώ να συμπιέζει την αμοιβή της ολλανδικής αντιπάλου της ύψους 1.746 ευρώ το μήνα.

Οι ιστορικές ιταλικές πόλεις Μπολόνια και Φλωρεντία βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου, στην 11η και 12η θέση, με τα ενοίκια να ανέρχονται σε 1.600 ευρώ το μήνα, όσο και η Πράγα.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Μαδρίτη και το Βερολίνο, ήταν σημαντικά φθηνότερες από το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, με τα ενοίκια στην ισπανική πόλη να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1.494 ευρώ και 1.500 ευρώ στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Οι πόλεις με την «καλύτερη τιμή»

Η Βουδαπέστη, η Αθήνα και το Τορίνο ήταν τα πιο προσιτά μέρη για ενοικίαση μεταξύ των 23 πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η Βουδαπέστη κατέκτησε τον τίτλο για τα φθηνότερα ενοίκια, με μηνιαίες χρεώσεις που μόλις έπεσαν κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ.

Οι ενοικιαστές στην Ουγγαρία θα πρέπει να αποχωριστούν 950 ευρώ το μήνα για να ζήσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Η Αθήνα χρεώνει τους ενοικιαστές 1.000 ευρώ, ενώ η ιταλική πόλη του Τορίνο δεν απέχει πολύ με μέσο όρο 1.100 ευρώ. Στην περίπτωση της Αθήνας, ωστόσο, είναι κρίσιμο κατά πόσο το «ελληνικό πορτοφόλι» μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο ενοίκιο.