Skip to main content

Τραμπ: Στη δημοσιότητα πλήθος εγγράφων για την υπόθεση υπονόμευσης των εκλογών του 2020

REUTERS/Mike Segar

Τα έγγραφα κυκλοφόρησαν σε τέσσερις τόμους την Παρασκευή

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα σχεδόν 2.000 σελίδες εγγράφων με αυστηρά επεξεργασμένες πληροφορίες για την ποινική υπόθεση υπονόμευσης των εκλογών του 2020 εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτοντας αποσπάσματα των στοιχείων στα οποία στηρίχθηκε ο Σμιθ για να απαγγείλει κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο.

Οι περισσότερες από τις σελίδες είναι πλήρως επεξεργασμένες και πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν πρακτικά ενόρκων και σημειώσεις από ανακρίσεις του FBI που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς έρευνας.

Τα έγγραφα που είναι ευδιάκριτα περιέχουν σε μεγάλο βαθμό πληροφορίες που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, όπως το αντίγραφο του τηλεφωνήματος του Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια μετά τις εκλογές του 2020, όπου ο Τραμπ του ζήτησε να «βρει» ψήφους, φωτογραφίες των πλαστών πιστοποιητικών εκλογέων του 2020 και την επιστολή του αντιπροέδρου Μάικ Πενς προς το Κογκρέσο που εξηγεί γιατί δεν μπορούσε να απορρίψει την πιστοποίηση των εκλογών από το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Τι περιλαμβάνει η δίωξη του Τραμπ

Αλλά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή δίνουν μια γεύση από το τι χρησιμοποιεί ο Σμιθ για να ασκήσει δίωξη στον Τραμπ. Σε μια περίπτωση, υπήρχαν κάποιες νέες λεπτομέρειες από την απομαγνητοφώνηση της ανάκρισης της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου 2022 από έναν ανώνυμο υπάλληλο του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα φέτος, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο της κατάθεσης της συνέντευξης της επιτροπής με τον υπάλληλο του Λευκού Οίκου, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν επεξεργαστεί κάποιες από τις απαντήσεις του υπαλλήλου που ανέδειξε ο Σμιθ.

Σύμφωνα με το αντίγραφο, ο υπάλληλος του Λευκού Οίκου είπε στον Τραμπ ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα απέσυραν την ομιλία του επειδή «ξεσηκώνονται κάτω στο Καπιτώλιο». «Και εκείνος ήταν, κάπως έτσι, τι εννοείς; Είπα, είναι, κάτι σαν, ταραχές εκεί στο Καπιτώλιο. Και είπε, «Αλήθεια; Και μετά είπε: «Εντάξει, πάμε να δούμε», είπε ο υπάλληλος. Ο υπάλληλος είπε στην επιτροπή ότι έβγαλε το πανωφόρι του Τραμπ, πήρε μια τηλεόραση και έδωσε στον Τραμπ το τηλεχειριστήριο, ενώ στη συνέχεια πήγε να φέρει μια κόκα-κόλα διαίτης για τον πρόεδρο, ο οποίος καθόταν στην οβάλ τραπεζαρία. «Βγάζω το πανωφόρι του που φοράει αυτή τη στιγμή, και παίρνω την τηλεόραση, σαν να είναι έτοιμη γι’ αυτόν, και του δίνω το τηλεχειριστήριο και αρχίζει να την παρακολουθεί», είπε ο υπάλληλος. «Και βγήκα έξω για να του φέρω μια κόκα-κόλα διαίτης, επέστρεψα και αυτό ήταν λίγο πολύ για μένα, καθώς την παρακολουθούσε και την έβλεπε μόνος του».

Τα διορθωμένα παραρτήματα που κατατέθηκαν στο δημόσιο μητρώο της υπόθεσης σχετίζονται με την εκτεταμένη κατάθεση του Σμιθ στις αρχές του μήνα, η οποία παρουσίαζε την πληρέστερη μέχρι στιγμής εικόνα της υπόθεσης εναντίον του Τραμπ και την πεποίθηση του Σμιθ ότι οι ενέργειές του γύρω από τις εκλογές του 2020 δεν θα πρέπει να προστατεύονται από την προεδρική ασυλία.

Υπονόμευση «βλέπει» ο Τραμπ

Τα έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου η δικαστής Τάνια Τσούτκαν απέρριψε την προσφορά του Τραμπ να αναστείλει τη δημοσιοποίηση. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η ανάρτηση των εγγράφων τώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προεκλογική υπονόμευση και είχε ζητήσει να παραμείνουν σφραγισμένα μέχρι την ημέρα των εκλογών. «Εάν το δικαστήριο παρακρατούσε πληροφορίες στις οποίες το κοινό είχε διαφορετικά δικαίωμα πρόσβασης αποκλειστικά και μόνο λόγω των πιθανών πολιτικών συνεπειών της δημοσιοποίησής τους, αυτή η παρακράτηση θα μπορούσε από μόνη της να συνιστά -ή να φαίνεται ότι συνιστά- παρέμβαση στις εκλογές», έγραψε η Chutkan στην απόφασή της αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Τι περιέχουν τα αρχεία

Τα έγγραφα κυκλοφόρησαν σε τέσσερις τόμους την Παρασκευή. Ακολουθούν τα περιεχόμενα ανάμεσα στις επεξεργασμένες, κενές σελίδες:

Ο πρώτος τόμος των στοιχείων περιέχει αποσπάσματα από διάφορες ανακρίσεις της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της 6ης Ιανουαρίου στο πλαίσιο της έρευνας της επιτροπής για την εξέγερση στο Καπιτώλιο.

Ο δεύτερος τόμος είναι γεμάτος με σφραγισμένες σελίδες, καθώς και tweets και άλλες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Τραμπ, την εκστρατεία του και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αναρτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου.

Ένα από τα tweets περιλαμβάνει την ανάρτηση του Τραμπ εκείνη την ημέρα ότι ο Πενς «δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που έπρεπε να είχε γίνει» εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας την προσπάθειά του να αλλάξει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Άλλα περιλαμβάνουν μια πληθώρα ισχυρισμών για απάτη των ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020.

Οι εισαγγελείς έχουν υποστηρίξει ότι αυτά τα tweets του Τραμπ θα πρέπει να επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν στη δίκη, επειδή είχαν προσωπικό χαρακτήρα ή ήταν μέρος των προεκλογικών του προσπαθειών και όχι των επίσημων καθηκόντων του ως προέδρου.

Ο τρίτος τόμος περιέχει φωτογραφίες από τα υπογεγραμμένα πλαστά πιστοποιητικά εκλογέων που οι σύμμαχοι του Τραμπ ήλπιζαν ότι θα βοηθούσαν στην ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020, φωτογραφίες από σελίδες της αυτοβιογραφίας του Πενς το 2022, καθώς και το αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020 με τον υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια.

Ο τελευταίος τόμος περιλαμβάνει υπομνήματα του δικηγόρου Τζον Ίστμαν με ένα σχέδιο για να απορρίψει ο Πενς την πιστοποίηση των εκλογών του 2020 από το Κογκρέσο. Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης μια δημόσια δήλωση που εξέδωσε ο Τραμπ το βράδυ πριν από τις 6 Ιανουαρίου, στην οποία ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και ο Πενς ήταν στην ίδια σελίδα σχετικά με την πιστοποίηση από το Κογκρέσο, τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του Τραμπ για την ομιλία του στις 6 Ιανουαρίου και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συγκέντρωση χρημάτων που έστειλε η εκστρατεία του για το 2020 τις ημέρες πριν από τις 6 Ιανουαρίου.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης αντίγραφο ενός χειρόγραφου σημειώματος που περιείχε αίτημα προς τον Πενς να «απορρίψει» τους εκλέκτορες, έναν προϋπολογισμό που σχετίζεται με την 6η Ιανουαρίου και ένα αντίγραφο του δημαρχείου του Τραμπ στο CNN το 2023.

Οι εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες στον Τραμπ για τέσσερα εγκλήματα που απορρέουν από τις ενέργειές του μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για απάτη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της παρεμπόδισης. Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος.

Σε μια απόφαση-μπλοκ αυτό το καλοκαίρι, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι ο Τραμπ απολαμβάνει μερική προεδρική ασυλία για φερόμενα εγκλήματα που διέπραξε όσο ήταν στο αξίωμα.

Πηγή: CNN