Μόλις 13 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν σήμερα γυναίκες επικεφαλής της κυβέρνησης, δείχνει έρευνα του Pew Research Center.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το Μεξικό, όπου η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ ορκίστηκε πριν λίγο καιρό.
Το Μεξικό είναι μία από τις εννέα χώρες όπου η σημερινή γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης είναι η πρώτη της χώρας, σύμφωνα με ανάλυση του Pew Research Center.
Το 31% των κρατών-μελών του ΟΗΕ είχαν κάποια στιγμή γυναίκα στην ηγεσία
Συνολικά, σε 60 κράτη μέλη του ΟΗΕ (31%) υπήρξε ποτέ γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης.
Η πρώτη ήταν η Σρι Λάνκα, που τότε ονομαζόταν Κεϋλάνη, όπου η Sirimavo Bandaranaike ξεκίνησε την πρώτη της θητεία ως πρωθυπουργός το 1960. Δύο άλλες χώρες – η Ινδία το 1966 και το Ισραήλ το 1969 – είδαν τις πρώτες γυναίκες ηγέτιδές τους κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.
Παγκοσμίως, ο αριθμός των χωρών που έχουν γυναίκες στην ηγεσία τους αυξάνεται σταθερά από το 1990. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε το 2010, όταν πέντε χώρες – η Αυστραλία, η Κόστα Ρίκα, η Κιργιζία, η Σλοβακία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο – είχαν για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής.
Η Mia Mottley, πρωθυπουργός των Barbados, είναι η μακροβιότερη γυναίκα που βρίσκεται σήμερα στο αξίωμα. Η Mottley βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από έξι χρόνια.
Τον τίτλο της μακροβιότερης γυναίκας επικεφαλής κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία κατέχει η πρώην πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Sheikh Hasina. Η Χασίνα πέρασε περισσότερα από 20 συνολικά χρόνια στην εξουσία, αλλά παραιτήθηκε και εγκατέλειψε το Μπαγκλαντές νωρίτερα φέτος, όταν οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά του συστήματος ποσόστωσης για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας μετατράπηκαν σε ένα πιο βίαιο κίνημα κατά της κυβέρνησής της. (Ήταν επίσης η γηραιότερη γυναίκα ηγέτης, σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση του Pew Research Center).