Skip to main content

Χαμάς και Χεζμπολάχ είναι ακέφαλες: Σειρά τώρα έχουν οι Χούθι

EPA/YAHYA ARHAB

Η Τεχεράνη θα θελήσει πιθανότατα να αναβαθμίσει τον ρόλο των Χούθι - Και τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης θα βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο του Ισραήλ

Η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ και του Χασάν Νασράλα έχει αφήσει τις δύο οργανώσεις – πληρεξουσίους του Ιράν – ακέφαλες και έχει ταυτόχρονα δημιουργήσει μία ευκαιρία για τους Χούθι της Υεμένης και τον ηγέτη τους, Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι, να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν ενισχυμένο ρόλο στον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης.

Σύμφωνα με το Atlantic Council, η Τεχεράνη θα θελήσει πιθανότατα να δώσει προτεραιότητα στους αντάρτες της Υεμένης με προηγμένα όπλα, εκπαίδευση και χρηματοδότηση, ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα για χτυπήματα μεγαλύτερης ακριβείας και πολύ πιο καταστροφικά – όχι μόνο στην Ερυθρά Θάλασσα – αλλά ακόμη και σε ισραηλινό έδαφος.

Ένας τρόπος για να το πετύχει αυτό, θα είναι να μεσολαβήσει για μία συμφωνία ανάμεσα στους Χούθι και τη Μόσχα, ώστε η δεύτερη να προμηθεύσει με πυραύλους τους αντάρτες. Αν αυτό συμβεί, ωστόσο, ή ακόμη και εάν το Ισραήλ πιστεύει ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα δούμε τον ισραηλινό στρατό (IDF) να αλλάζει στόχευση και να εστιάζει σε επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Πιθανότατα θα θελήσει να βάλει στο στόχαστρο τον Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι και άλλα ηγετικά στελέχη της πολιτοφυλακής, προκειμένου να υποβαθμίσει τις οργανωτικές και επιχειρησιακές δυνατότητές της. Μία κρίση ηγεσίας θα αντιστάθμιζε τον καλύτερο εξοπλισμό και την αυξημένη χρηματοδότηση. Σε μία τέτοια περίπτωση τα ηγετικά στελέχη των Χούθι θα έπρεπε να θεωρούνται «walking dead», όπως και οι διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων

Να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον «στρατιωτικών στόχων του εχθρού» στο Τελ Αβίβ, όπως είπε ο εκπρόσωπός τους, ο Γιαχία Σαρί. Έκανε επίσης λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν «πολλούς στόχους» στο Εϊλάτ και τη Γιάφα.

Συνεχίζουν δε να εξαπολύουν συνεχώς επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, επικαλούμενοι σύνδεσή τους με το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έχουν επιχειρήσει να βάλουν φρένο στις επιθέσεις τους, βομβαρδίζοντας εγκαταστάσεις τους στην Υεμένη. Έστειλαν μάλιστα το περιβόητο B-2 Spirit (γνωστό και ως Stealth Bomber) για να τους χτυπήσουν.

Πρόκειται για ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος που κατασκεύασε η Northrop Grumman και ενσωματώνει τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και έχει σχεδιαστεί να διεισδύει σε πυκνές αντιαεροπορικές άμυνες ενώ είναι σε θέση να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα. Το βομβαρδιστικό έχει πλήρωμα δύο πιλοτών και μπορεί να μεταφέρει έως και ογδόντα βόμβες 230 κιλάών κλάσης JDAM GPS, ή δεκαέξι B83 πυρηνικές βόμβες του ενός τόνου. Το Β-2 είναι το μόνο stealth αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει μεγάλο φορτίο όπλων αέρος-επιφανείας.