Skip to main content

Μεταναστευτικό: Σε «επιτάχυνση των επιστροφών» καλούν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής

REUTERS/Johanna Geron

Ασαφές το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, με την αυστηροποίηση της πολιτικής να είναι το μόνο σίγουρο

Σε μάλλον αόριστα συμπεράσματα κατέληξε η -μονοήμερη εν τέλει- Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να σκληρύνει η πολιτική για το μεταναστευτικό και καλούν την Κομισιόν να υποβάλλει «επειγόντως» προτάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε διεξοδική στρατηγική συζήτηση για τη μετανάστευση σε όλες τις διαστάσεις και σε όλες τις πτυχές. Υπενθυμίζει ότι η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Καλεί το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να να ενισχύσουν τις εργασίες σε όλους τους άξονες δράσης της συνολικής προσέγγισης για τη μετανάστευση που περιγράφεται τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη επιστολή της κ. Φον ντερ Λάιεν στους «27», όπου καλεί σε «καινοτόμες λύσεις».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί επίσης να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διαμετακόμισης, μέσω ολοκληρωμένων αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου με σκοπό την πρόληψη της απώλειας ζωών και παράτυπων αναχωρήσεων. Η ευθυγράμμιση της πολιτικής θεωρήσεων από τις γειτονικές χώρες αποτελεί σημαντικό στοιχείο από την άποψη αυτή. Οι ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές σύμφωνα με τις εθνικές αρμοδιότητες είναι κλειδί για την κανονική και εύρυθμη μετανάστευση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών, χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές πολιτικές, τα μέσα της ΕΕ και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων. Καλεί την Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως νέα νομοθετική πρόταση.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια «κοινή προσέγγιση» στο θέμα των επιστροφών και ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να βελτιώσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που είναι πεπερασμένο εδώ και 20 περίπου χρόνια.

Όπως είπε, μόνο το 20% των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ έχει επιστρέψει στις χώρες προέλευσης. H Φον ντερ Λάιεν είπε ότι μια παρόμοια πρωτοβουλία για αναθεώρηση της οδηγίας των επιστροφών απέτυχε το 2018, αλλά έξι χρόνια αργότερα, η συζήτηση έχει εξελιχθεί. «Θα έρθουμε με μια νέα πρόταση για επιστροφές», πρόσθεσε.

20241017-euco-conclusions-en

Διαβάστε ακόμη

Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Επιφυλακτική η Ελλάδα για τη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας