Skip to main content

Γάζα: Το Ισραήλ έστειλε κι άλλα στρατεύματα στο βόρειο τμήμα του θύλακα, συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Τζαμπάλια

REUTERS/Amir Cohen

Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά αποκλείσει τη Μπέιτ Χανούν, τη Τζαμπάλια και τη Μπέιτ Λαχία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε μία ακόμη μονάδα για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του που επιχειρούν στη Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα άρματα μάχης έχουν ανατινάξει δρόμους και σπίτια.

Οι κάτοικοι της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας επεσήμαναν ότι ισραηλινά τανκ έχουν φτάσει στο κέντρο του καταυλισμού, βομβαρδίζοντας σφοδρά την περιοχή από αέρος και εδάφους.

Πρόσθεσαν ότι ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει δεκάδες σπίτια καθημερινά, είτε βομβαρδίζοντάς τα, είτε τοποθετώντας βόμβες σε αυτά και ανατινάζοντάς τα από απόσταση.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του, που επιχειρούν στη Τζαμπάλια εδώ και δύο εβδομάδες, σκότωσαν δεκάδες μαχητές σε μάχες στήθος με στήθος την Πέμπτη, εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές και κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), οι επιχειρήσεις στη Τζαμπάλια έχουν στόχο να αποτρέψουν τους μαχητές της Χαμάς να ανασυνταχθούν και να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά αποκλείσει τη Μπέιτ Χανούν, τη Τζαμπάλια και τη Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, εμποδίζοντας τις μετακινήσεις των πολιτών, με εξαίρεση τις οικογένειες που έχουν άδεια για να υπακούσουν στις εντολές απομάκρυνσης και να φύγουν από τις τρεις πόλεις.

Σήμερα υγειονομικοί έκαναν έκκληση να σταλούν αμέσως σε τρία νοσοκομεία της βόρειας Γάζας καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια, καθώς εκεί έχουν κατακλυστεί από τραυματίες και ασθενείς.

Στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν οι γιατροί αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας των παιδιών ενήλικες που έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον σχολείου στη Τζαμπάλια όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι. Από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου.

«Όλα αυτά τα περιστατικά είναι κρίσιμα και χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης», δήλωσε ο Χούσαμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντής του Καμάλ Αντουάν σε βίντεο που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ανέφερε στο Χ ότι η επίθεση εναντίον του σχολείου αυτού ήταν η τρίτη εναντίον υποδομής της υπηρεσίας αυτή την εβδομάδα.

Πρόσθεσε ότι σε διάστημα ενός έτους έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα 231 μέλη της UNRWA.

Ο Αμπού Σαφίγια επεσήμανε ότι 300 τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, που εργάζονται εδώ και 14 ημέρες συνεχώς, είναι εξουθενωμένα κυρίως λόγω της αδυναμίας του νοσοκομείου να τους προσφέρει επαρκή ποσότητα φαγητού, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία Καμάλ Αντουάν, αλ Άουντα και το Ινδονησιακό αρνούνται να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους παρά τις εντολές του ισραηλινού στρατού στην αρχή των επιχειρήσεών του στην Τζαμπάλια να τα εκκενώσουν.

Η βόρεια Γάζα, όπου ζούσαν περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα, βομβαρδίστηκε σφοδρά κατά την πρώτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ πέρυσι, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Πηγή: ΑΜΠΕ