Skip to main content

Η Βόρεια Κορέα στέλνει 12.000 στρατιώτες στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας

Φωτ. Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε τη Ρωσία με οπλικά συστήματα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας διαπίστωσαν ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει 12.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους στελέχη των ειδικών δυνάμεων, για να υποστηρίξουν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Κατά το πρακτορείο Yonhap, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Αν και οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν επιβεβαίωσαν επισήμως -μέχρι στιγμής- αυτές τις αναφορές, συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ, για να συζητηθεί η αποστολή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία.

Νεκροί Βορειοκορεάτες στο Ντονέτσκ

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι έξι Βορειοκορεάτες ήταν μεταξύ των νεκρών έπειτα από επίθεση με ουκρανικό πύραυλο στην μερικώς κατεχόμενη περιοχή του ανατολικού Ντόνετσκ στις 3 Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σύμφωνα με το Associated Press ότι η κυβέρνησή του έχει πληροφορίες πως 10.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα ετοιμάζονται να συνδράμουν τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν εναντίον της χώρας του.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε από την πλευρά του ότι η συμμαχία «δεν έχει στοιχεία ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες εμπλέκονται στις μάχες. Όμως γνωρίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τη Ρωσία με πολλούς τρόπους».

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού, πυραύλους και άλλο εξοπλισμό.

Σύμφωνα με το Associated Press, ειδικοί εκτιμούν ότι σε αντάλλαγμα η Βόρεια Κορέα έλαβε πιθανώς οικονομική και τεχνολογική βοήθεια, με στόχο την αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου του Κιμ Γιονγκ Ουν.