Skip to main content

Γιαχία Σινουάρ: Ποιος θα τον διαδεχθεί στην ηγεσία της Χαμάς (αν προλάβει)

EPA/MOHAMMED SABER

Ο μικρός αδελφός του, που θεωρείται εξίσου αδίστακτος, είναι μεταξύ των φαβορί - Στο τραπέζι και το όνομα του Μασάλ, που δεν έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη

Το ποιος θα διαδεχθεί τον Γιαχία Σινουάρ θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στην κατεύθυνση της ομάδας και στην προοπτική για αναβίωση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Από στρατιωτική πλευρά, πιθανός υποψήφιος θα ήταν ο μικρότερος αδελφός του Γιαχία, Μοχάμεντ Σινουάρ, σύμφωνα με τον Γκάιθ αλ Ομάρι, πρώην διαπραγματευτή της Παλαιστινιακής Αρχής και ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής.

Ο νεαρός Σινουάρ πιστεύεται ότι είναι εξίσου αδίστακτος με το μεγαλύτερο αδερφό του, λέει ο Ομάρι, αλλά του λείπει το βάρος του και μπορεί να δυσκολευτεί να ενώσει τη στρατιωτική πτέρυγα, η οποία έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι πιθανές επιλογές από την πολιτική πτέρυγα περιλαμβάνουν τον Χαλίλ αλ Χαγία, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς και έναν από τους ανώτερους διαπραγματευτές της ομάδας στη Ντόχα, και τον Χαλίντ Μασάλ, μακροχρόνιο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

Τόσο ο Χαγία όσο και ο Μασάλ θεωρήθηκαν φαβορί για να αντικαταστήσουν τον Χανίγια ως πολιτικό ηγέτη μετά τη δολοφονία του, με τη θέση όμως να πηγαίνει τελικά στον Σινουάρ. Το μεγάλο πλεονέκτημα του τελευταίου ήταν πως πέρασε όλη του τη ζωή στη Γάζα – τα χρόνια τουλάχιστον που δεν ήταν στη φυλακή.

Ο άνθρωπος που ήθελε να απομακρύνει τη Χαμάς από την Τεχεράνη

Ο Μασάλ, ο οποίος δεν έχει ζήσει στα παλαιστινιακά εδάφη από τότε που ήταν 11 ετών και μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ντόχα και Καΐρου, θεωρείται ότι είναι πιο επιρρεπής στην εξωτερική πίεση από τον Σινουάρ, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει ένα άνοιγμα για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα μεταφραστεί αυτό στη Γάζα, όπου δεν έχει τον έλεγχο των μαχητών.

Η σχέση της Χαμάς με το Ιράν, τον βασικό της υποστηρικτή, θα μπορούσε να είναι περίπλοκη εάν ο Μασάλ γινόταν ο νέος ηγέτης. Ο Μασάλ υποστήριξε μια εξέγερση υπό την ηγεσία των Σουνιτών κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011, γεγονός που τον αποξένωσε από την Τεχεράνη. «Ο Μασάλ ήθελε από καιρό να απομακρύνει τη Χαμάς από τον ιρανικό άξονα στον αραβικό άξονα», τόνισε ο Ομάρι στο Foreign Policy. Δεν είναι σαφές εάν ποτέ οι σχέσεις τον δύο πλευρών αποκαταστάθηκαν.

Walking dead

Όποιος και αν προορίζεται για διάδοχος του Σινουάρ, το μόνο βέβαιο είναι πως βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο του Ισραήλ. Ο στρατός και ο Νετανιάχου είπαν ξεκάθαρα πως θα επιδιώξουν να εξαλείψουν το σύνολο της ηγετικής ομάδας της τρομοκρατικής οργάνωσης. Για τους αναλυτές όλοι οι πιθανοί διάδοχοι είναι walking deads (ζωντανοί νεκροί).

Υπάρχει άλλωστε το παράδειγμα της Χεζμπολάχ. Μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, το Ισραήλ δεν άργησε να σκοτώσει τον προοριζόμενο για διάδοχό του, Χασέμ Σιαφεντίν, αλλά και τον θεωρούμενο ως… διάδοχο του διαδόχου, Ιμπραήμ Αμίν Αλ Σαγίντ.