Skip to main content

Πεντάγωνο: Καμία εμπλοκή του αμερικανικού στρατού στην επιχείρηση που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς

REUTERS/Mohammed Salem

Επικοινωνία Μπάιντεν- Νετανιάχου

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι οι δυνάμεις του δεν είχαν κανένα ρόλο στην ισραηλινή επιχείρηση που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, παρόλο που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέβαλαν στην αναγνώριση από το Ισραήλ των ηγετών της Χαμάς που πήραν ομήρους πέρυσι.

«Αυτή ήταν μια ισραηλινή επιχείρηση. Δεν (υπήρχαν) αμερικανικές δυνάμεις που να εμπλέκονται άμεσα», λέει ο υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν στη συνεισφορά πληροφοριών και στοιχείων όσον αφορά την ανάκτηση των ομήρων και τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των ηγετών της Χαμάς που ήταν υπεύθυνοι για την κράτηση ομήρων. Και έτσι σίγουρα αυτό συμβάλλει σε γενικές γραμμές στην εικόνα».

«Αλλά και πάλι, αυτή ήταν μια ισραηλινή επιχείρηση. Και θα σας παραπέμψω σε αυτούς για να μιλήσετε για τις λεπτομέρειες του πώς εξελίχθηκε η επιχείρηση».

Επικοινωνία Μπάιντεν- Νετανιάχου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ την Πέμπτη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συμφώνησαν ότι ο θάνατος του Σινουάρ δημιούργησε μια ευκαιρία να πιέσουν για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και ότι θα συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.