Skip to main content

Γιαχία Σινουάρ: Πώς ο Ισραηλινός στρατός εξόντωσε τον ηγέτη της Χαμάς

EPA/MOHAMMED SABER

«Καταλάβαινε την ανάγκη να κρύβεται βαθιά μέσα στα τούνελ...»

«Ένας έξυπνος τύπος που τελικά έκανε λάθος».

Με αυτή τη φράση πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ (Μοσάντ) προσπάθησε να περιγράψει την σχετικά «άδοξη» κατάληξη του Γιαχία Σινουάρ.

Ερωτηθείς ο ίδιος γιατί πιστεύει ότι χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος ώστε οι ισραηλινές δυνάμεις να βρουν και να εξοντώσουν τον υπ’ αριθμό ένα καταζητούμενο, ο Γιόσι Άλφερ παραδέχθηκε ότι ο Σινουάρ ήταν ένας «πολύ έξυπνος εχθρός».

«Καταλάβαινε την ανάγκη να κρύβεται βαθιά μέσα στα τούνελ… τα οποία έχτισε κάτω από τη μύτη μας, χωρίς οι μυστικές μας υπηρεσίες να ξέρουν πόσο πραγματικά βαθιά και εκτεταμένα ήταν. Και το εκμεταλλεύτηκε πολύ καλά», είπε.

«Ήταν ένας έξυπνος πράκτορας που στο τέλος, στο τέλος έκανε ένα λάθος», εκτιμά ο Άλφερ.
Θεωρείται σίγουρο ότι ο Σινουάρ κρυβόταν στις σήραγγες της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν έμενε ποτέ σε μια τοποθεσία για πολύ καιρό και απέφευγε κάθε επικοινωνία που θα ενέπλεκε σύγχρονες τεχνολογίες. Βασιζόταν σε αγγελιοφόρους.

Θάνατος Σινουάρ: Σε νεκροτομείο η σορός του για «πρόσθετες εξετάσεις»

Ανθρώπινες ασπίδες

Ο αρχηγός της Χαμάς πιστεύεται επίσης ευρέως ότι ήταν διαρκώς περικυκλωμένος από (τους εναπομείναντες) ομήρους τους οποίους χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινη ασπίδα, κάτι που φέρεται να εμπόδιζε τον Ισραηλινό Στρατό να τον χτυπήσει. Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) επανέλαβαν στη δήλωσή τους ότι ενδείξεις για παρουσία ομήρων στο σημείο του χτυπήματος δεν κατεγράφησαν.

Υπήρξαν ωστόσο αντικρουόμενες πληροφορίες για το εάν ο Σινουάρ είχε εγκαταλείψει τις σήραγγες κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και εάν το IDF κατάφερε να πάρει πλάνα από τον αρχηγό της Χαμάς να περπατά μέσα στις σήραγγες τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την εξόντωση του Σινουάρ ανέλαβε η Μεραρχία 162, συμπεριλαμβανομένης της 828 Ταξιαρχίας Μπισλάς μαζί με ένα τανκ
To IDF υποψιάστηκε ότι υπήρχαν τρομοκράτες της Χαμάς στην περιοχή του κτιρίου και τελικά πυροβόλησαν. Στη συνέχεια, βρήκαν το σώμα του Σινουάρ μέσα εκεί.

Ένας από τους τρομοκράτες που στοχοποιήθηκαν στο χτύπημα του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα ήταν ο διοικητής της μεραρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς, που βρισκόταν διαρκώς κοντά στο Σινουάρ από την αρχή του πολέμου.

Το IDF πιστεύει επίσης ότι ο Σινουάρ είχε παραμείνει στη σήραγγα με τους έξι νεκρούς ομήρους, που είχαν εντοπιστεί στη Ράφα.

Και εδώ είναι το σημείο που ίσως διέπραξε το λάθος. Σύμφωνα με το IDF, μετά την εκτέλεση των ομήρων, άρχισε να κινείται χωρίς να χρησιμοποιεί ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο «Μπιν Λάντεν της Γάζας»

Ο ασκητής, με τα άσπρα μαλλιά και τα πυκνά μαύρα φρύδια επιβλήθηκε με τα χρόνια και άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο. Αλλιώς, «το πρόσωπο του διαβόλου» ή «ο ζωντανός νεκρός», ή και Μπιν Λάντεν της Γάζας κατά τον ισραηλινό στρατό, δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον Οκτώβριο του 2023.

Από το 2017 ήταν ο επικεφαλής των υποθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και ο de facto ηγέτης πριν αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου το 2024. Ο Σινουάρ ήταν από τους πρώτους που βοήθησε στη σύσταση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η οικογένειά του είχε εκτοπιστεί στον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948 από το Μαζντάλ Ασκαλάν, το σημερινό Ασκελόν, μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 γράφτηκε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας. Μπήκε στο πανεπιστήμιο σε μια περίοδο που πολλοί νέοι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας αναζητούσαν στον ισλαμισμό απαντήσεις για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, μετά από δεκαετίες αποτυχίας του παναραβικού εθνικισμού να δώσει απαντήσεις.

Φοιτητικές οργανώσεις που συνδύαζαν την ισλαμική σκέψη με τον παλαιστινιακό εθνικισμό αναπτύσσονταν γρήγορα. Το 1982 ο Σινουάρ συνελήφθη για τη συμμετοχή του σε τέτοιες οργανώσεις, χωρίς να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες.

Το 1985, πριν από τη συγκρότηση της Χαμάς, ο Σινουάρ βοήθησε στην οργάνωση ενός δικτύου ισλαμιστών νέων που ανέλαβαν να αποκαλύπτουν τον αυξανόμενο αριθμό Παλαιστινίων πληροφοριοδοτών που είχαν στρατολογηθεί από το Ισραήλ. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αποσπάσματα από τις ανακρίσεις του. Ο ίδιος αφηγείται ότι απήγαγε έναν προδότη, τον οποίο μετέφεραν στο νεκροταφείο της Χαν Γιούνις: «Τον έβαλα σε έναν τάφο και τον στραγγάλισα με μια κεφίγια (σ.σ. παλαιστινιακή μαντίλα) (…) ήξερε ότι του άξιζε να πεθάνει»…