Skip to main content

Πορτογαλία: Ανεστάλη μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τον ρατσισμό που θα διδασκόταν μόνο από λευκό προσωπικό

Ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις

Στην αναστολή της έναρξης ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σχετικό με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία προχώρησε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στη Λισαβόνα, καθώς οι υπεύθυνοι του προγράμματος επικρίθηκαν για την πρόσληψη μόνο λευκών εκπαιδευτών.

Το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρεται από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Nova σε συνεργασία με το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση Παρατηρητήριο για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, καταδικάστηκε επίσης για ορισμένα από τα περιεχόμενά του, όπως μια συνεδρία με τίτλο: «Υπάρχει πραγματικά ρατσισμός;».

Αντιδράσεις

Μεταξύ των πρώτων που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ήταν η Paula Cardoso, ιδρύτρια της διαδικτυακής πλατφόρμας Afrolink για τους μαύρους επαγγελματίες στην Πορτογαλία. «Είναι παράλογο να υπάρχει ένα «μεταπτυχιακό μάθημα για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία» που συντονίζεται εξ ολοκλήρου από λευκούς και, μέχρι στιγμής, διδάσκεται χωρίς ούτε ένα μη λευκό άτομο», έγραψε η Cardoso στον ιστότοπο της οργάνωσής της. Ως αποτέλεσμα, δήλωσε στον Guardian, το πρόγραμμα φαινόταν έτοιμο να σπείρει την αμφιβολία και την παρεξήγηση σχετικά με τον ρατσισμό αντί να προσφέρει μια προσέγγιση βασισμένη στη γνώση με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ως παράδειγμα ανέφερε τη συνεδρία που αμφισβητούσε την ύπαρξη του ρατσισμού. «Το διαφημιστικό μήνυμα για το μάθημα ήταν φορτωμένο με ερωτήματα», είπε. «Λες και χρειάζεται ακόμη να υπερασπιστούμε την ύπαρξη του ρατσισμού και τις βαθιές επιπτώσεις του στη ζωή των μαύρων ατόμων και άλλων περιθωριοποιημένων κοινοτήτων».

Την Τρίτη, μετά από ημέρες αντιδράσεων, το πανεπιστήμιο αφαίρεσε τη διαφήμιση του προγράμματος από τον ιστότοπό του. Ο κοσμήτορας της νομικής σχολής επιβεβαίωσε αργότερα ότι το μάθημα είχε ανασταλεί.

«Το ελάχιστο που μπορούσαμε να περιμένουμε»

Ήταν το «ελάχιστο που μπορούσαμε να περιμένουμε», δήλωσε ο Καρντόσο. Ωστόσο, σημείωσε ότι, ημέρες αφότου η Afrolink είχε μιλήσει για το πρόγραμμα, κανείς από το παρατηρητήριο δεν είχε επικοινωνήσει για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της.

Η Cardoso περιέγραψε το ζήτημα ως πιο βαθιά ριζωμένο από το απλό πρόγραμμα, δεδομένου ότι και το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση Παρατηρητήριο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν διοικείται από άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο. «Δεν βγάζει κανένα νόημα», είπε. «Είναι σαν ένας οργανισμός που καταπολεμά τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, αλλά θα αποτελείται μόνο από άνδρες».

Το Παρατηρητήριο δημιουργήθηκε αφού ένα εθνικό σχέδιο κατά του ρατσισμού ανέδειξε τη δραματική υποεκπροσώπηση των μαύρων και άλλων φυλετικών μειονοτήτων σε θέσεις εξουσίας. Τώρα φαινόταν να ενισχύει τις ίδιες τις δομές εξουσίας που προοριζόταν να καταπολεμήσει, δήλωσε ο Cardoso.

Πηγή: Guardian