Skip to main content

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ διακόπτει την επεξεργασία αιτημάτων για εμπορικές εισαγωγές τροφίμων στη Γάζα, σύμφωνα με πηγές

REUTERS/Hatem Khaled

Η επιτροπή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Ισραήλ σταματά την επεξεργασία των αιτημάτων από εμπόρους για εισαγωγή τροφίμων στη Γάζα, σύμφωνα με 12 άτομα που εμπλέκονται στο εμπόριο, πνίγοντας μια τροχιά που τους τελευταίους έξι μήνες παρείχε περισσότερες από τις μισές προμήθειες της πολιορκημένης παλαιστινιακής επικράτειας.

Σημειώνεται ότι από τις 11 Οκτωβρίου, έμποροι με έδρα τη Γάζα που εισήγαγαν τρόφιμα από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη έχουν χάσει την πρόσβαση σε ένα σύστημα που εισήχθη την άνοιξη από την Συντονιστική Επιτροπή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων της Επικράτειας (COGAT), το όργανο του Υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις αποστολές βοήθειας και εμπορικών αποστολών, και δεν έχουν λάβει καμία απάντηση στις προσπάθειες επικοινωνίας το πρακτορείο, αναφέρουν οι πηγές.

Η μετατόπιση έχει οδηγήσει τη ροή των εμπορευμάτων που φτάνουν στη Γάζα στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters επίσημων ισραηλινών στοιχείων. Οι λεπτομέρειες της διακοπής των εμπορικών αγαθών στη Γάζα δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Η COGAT δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τις εμπορικές εισαγωγές τροφίμων και τη βοήθεια στη Γάζα. Ο οργανισμός υποστηρίζει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αρκετή βοήθεια εισέρχεται στον παράκτιο θύλακα και ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς που το Ισραήλ έχει μπλοκάρει τις προμήθειες.

Μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και της 16ης Οκτωβρίου, η συνολική ροή αποστολών στη Γάζα — συμπεριλαμβανομένων τόσο της βοήθειας όσο και των εμπορικών αγαθών — μειώθηκε σε 29 φορτηγά κατά μέσο όρο ημερησίως, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της COGAT.

Αυτό συγκρίνεται με ημερήσιο μέσο όρο 175 φορτηγών μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, δείχνουν τα στοιχεία. Οι εμπορικές αποστολές — αγαθά που αγοράστηκαν από τοπικούς εμπόρους, μεταφέρθηκαν με φορτηγά μετά από άμεση έγκριση από την Συντονιστική Επιτροπή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων της Επικράτειας (COGAT) και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε αγορές στη Γάζα — αντιπροσώπευαν περίπου το 55% του συνόλου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Δύο πηγές που εμπλέκονται στον εφοδιασμό τροφίμων αναφέρουν ότι ο λόγος για τη διακοπή των εμπορικών αποστολών ήταν επειδή το Ισραήλ ανησυχούσε ότι η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς λάμβανε έσοδα από τις εισαγωγές.

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς αρνείται ότι η οργάνωση είχε κλέψει τρόφιμα ή τα χρησιμοποιούσε για έσοδα και είπε ότι προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα.

Το προφανές κλείσιμο του εμπορικού συστήματος ήρθε καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, μια παράλληλη εξέλιξη που παρεμπόδισε τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανέφερε σε δήλωση την Κυριακή ότι η επιχείρηση διέκοψε όλες τις παραδόσεις βοήθειας μέσω διασταυρώσεων στο βορρά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αυτόν τον μήνα.

Η κατακόρυφη πτώση του όγκου της βοήθειας στη Γάζα έχει ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να απειλήσουν να σταματήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Μετά από διεθνή κριτική, η COGAT ανέφερε σε δηλώσεις της αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ επέτρεψε σε δεκάδες φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων μέσω περασμάτων στο βορρά. Δεν παρείχε πλήρεις λεπτομέρειες ούτε απάντησε στα αιτήματα του Reuters για πληροφορίες για αυτήν την ιστορία.

Πηγή: Times of Israel