Skip to main content

Ουκρανία: Δεν άρεσε στο ΝΑΤΟ το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι, το απορρίπτει ο Ρούτε

REUTERS/Johanna Geron Σαρλ Μισέλ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Αποστάσεις και αστερίσκοι και από τη Ρομπέρτα Μέτσολα αλλά και αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες - «Δεν μπορούμε να το στηρίξουμε ως έχει»

Όπως είχε διαφανεί εδώ και καιρό, το σχέδιο νίκης, όπως το αποκαλεί ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει ενθουσιάσει τους συμμάχους. Αυτό είπε και  ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αλλά και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο νέος επικεφαλής της Συμμαχίας τόνισε πως το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε ο Ουκρανός ηγέτης είναι ένα καλό σημάδι, αλλά υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει το σχέδιο αυτό στο σύνολό του.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι το μπλοκ χαιρετίζει το σχέδιο νίκης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά -και αυτό είναι ίσως πιο σημαντίκο – «είναι βασικό να βρεθεί ένα τέλος στον πόλεμο που θα περιλαμβάνει ειρήνη με αξιοπρέπεια».

Όταν το ίδιο το ΝΑΤΟ και προφανώς και οι ΗΠΑ, απορρίπτει το σχέδιο, παραμένει ερωτηματικό το τι άλλο μπορεί να κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Να ξεκινήσετε συνομιλίες»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και η χώρα του θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ρωσία από θέση ισχύος, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσθέτοντας ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία διατηρεί την πλήρη υποστήριξή της προς το Κίεβο.

«Είμαστε προσηλωμένοι, εν ανάγκη μακροπρόθεσμα. Προφανώς θέλουμε να είμαστε σε μία θέση από την οποία η Ουκρανία, από θέση ισχύος, θα μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ρωσία, αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, (ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι) μπορεί να υπολογίζει στην συνεχή στήριξή μας», είπε ο Μαρκ Ρούτε.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία τους επόμενους μήνες για να ασκηθεί πίεση προς την Ρωσία και να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει στον πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι.

«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την υποστήριξη προς την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία και να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει, διότι η άμυνα της Ευρώπης αρχίζει από την Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Χίλι πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους για όσο χρειαστεί», είπε.

Μ. Ζαχάροβα: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία

Η Εσθονία ελπίζει να δει άμεση δράση και τα επόμενα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες στους δημοσιογράφους ο Εσθονός υπουργός Αμυνας Χάνο Πεβκούρ.

«Η Εσθονία έλεγε πάντα ότι η μόνη πραγματική εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Χάνο Πεβκούρ πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Λετονία υποστηρίζει το σχέδιο νίκης που προωθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο λετονός υπουργός Αμυνας Αντρις Σπρουντς προσθέτοντας ότι η εναέρια επιτήρηση του ΝΑΤΟ επάνω από τις χώρες της Βαλτικής πρέπει να αναβαθμισθεί.

«Ο χειμώνας έρχεται»

Μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός τρίτου χειμώνα ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία.

«Ο χειμώνας έρχεται, γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε», είπε, τονίζοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται τώρα επειγόντως βοήθεια με την αεράμυνα.

«Η εσωτερική μας παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ηλεκτρονικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου βοήθησε πολύ», επισήμανε ο Ζελένσκι. «Χρειαζόμαστε χρήματα για αυτό, και εν μέρει τα χρήματα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία».

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέφερε για πρώτη φορά χρήματα από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία  για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.

«Είμαστε στο πλευρό σας για όσο διάστημα και ό,τι χρειαστεί», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ μιλώντας στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση Τύπου.

Πρόσθεσε ότι οι σημερινές συζητήσεις θα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχυνθεί η άμεση στήριξη της Ουκρανίας.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην ΕΕ», δήλωσε ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι η παρουσία του Ζελένσκι στις Βρυξέλλες στέλνει ένα μήνυμα χωρίς «καμία ασάφεια».

Σχολιάζοντας το Σχέδιο Νίκης του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η τροχιά προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι εκεί. Αλλά φυσικά, την περίοδο που η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά είναι σαφές ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντε Κρου.

Η δε πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρισκεν δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένες «πολύ καλές ιδέες» στο προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου και επανέλαβε την υποστήριξή της για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Είναι η πιο σημαντική ασφάλεια ζωής που μπορείς να δώσεις σε μια χώρα», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: «Αγκάθι» ξανά το μεταναστευτικό – Αρκετές «φωνές» υπέρ ενός σχεδίου τύπου Μελόνι