Skip to main content

Σαουδάραβας σκιτσογράφος καταδικάστηκε σε 23 χρόνια κάθειρξη για «προσβλητικά σκίτσα»

Η υπόθεσή του άνοιξε ξανά φέτος, όταν ετοιμαζόταν να αφεθεί ελεύθερος, οδηγώντας σε νέα καταδίκη

Σαουδάραβας σκιτσογράφος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 23 ετών για σκίτσα που θεωρήθηκαν «προσβλητικά» για τους ηγέτες της μοναρχίας του Κόλπου, σύμφωνα την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sanad που εδρεύει στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τον 48χρονο Μοχάμεντ αλ Χάζα που κρίθηκε ένοχος για σκίτσα του που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Lusail του Κατάρ, καθώς και για μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα που θεωρήθηκαν «εχθρικά» προς τη Σαουδική Αραβία και ευνοϊκά για το Κατάρ.

Πατέρας πέντε παιδιών, ο αλ Χάζα είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2018 κατά τη διάρκεια μιας «βίαιης επιδρομής». Αρχικά, καταδικάστηκε από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας σε έξι χρόνια φυλάκιση. Όμως η υπόθεσή του άνοιξε ξανά φέτος, όταν ετοιμαζόταν να αφεθεί ελεύθερος, οδηγώντας σε νέα καταδίκη, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ασράρ αλ Χάζα, αδελφή του σκιτσογράφου. «Λίγο πριν αποφυλακιστεί, ο αδελφός μου καταδικάστηκε σε άλλα 23 χρόνια κάθειρξη», δήλωσε η Ασράρ αλ Χάζα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας απέφυγαν να σχολιάσουν την πληροφορία, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η οργάνωση Sanad ισχυρίστηκε ότι τα περισσότερα από τα σκίτσα του αλ Χάζα αφορούσαν τοπικά θέματα. Σύμφωνα μάλιστα με την οργάνωση, οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν στοιχεία για τις γελοιογραφίες που θεωρήθηκαν προσβλητικές για τη Σαουδική Αραβία ή τα μηνύματα που υποστηρίζουν το Κατάρ.

«Η περίπτωση του Μοχάμεντ αλ-Χάζα είναι ένα παράδειγμα καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης στη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν λυπάται κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Sanad.