Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει λάβει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή, προειδοποιώντας ότι η συνεχιζόμενη βοήθεια για την ασφάλεια κινδυνεύει.
Ο Μίλερ επισήμανε ότι 50 φορτηγά βοήθειας έλαβαν την άδεια από το Ισραήλ να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα την προηγούμενη ημέρα, κάτι που ακολούθησε μετά την είσοδο 30 φορτηγών στην περιοχή μια μέρα νωρίτερα.
Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ άνοιξε ξανά το πέρασμα Ερέζ στη βόρεια Γάζα, εκτός από το άνοιγμα μιας νέας οδού πρόσβασης από τη νότια Γάζα στη βόρεια Γάζα, λέει ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι ένας άλλος δρόμος άνοιξε για την παροχή βοήθειας στη νότια Γάζα.
Το Ισραήλ άνοιξε επίσης ξανά μια διαδρομή βοήθειας για να επιτρέψει την επανέναρξη των παραδόσεων βοήθειας από την Ιορδανία, προσθέτει.
Το Ισραήλ έχει λάβει μέτρα για την έγκριση νέων αποθηκών και άλλων εγκαταστάσεων για τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις με στόχο την ελάφρυνση ορισμένων από τα υλικοτεχνικά βάρη που έχουν αντιμετωπίσει κατά την αποθήκευση και την παράδοση βοήθειας στη Γάζα, σημείωσε ο Μίλερ.
Παράλληλα, το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις τις τελευταίες 24 ώρες ότι θα παραιτηθεί για 12 μήνες από τις τελωνειακές διασαφήσεις που απαιτούσε από τα άτομα να υπογράψουν για να φέρουν εμπορεύματα, λέει ο Μίλερ. Αυτό ακολουθεί αίτημα οργανώσεων βοήθειας και ήταν ένα από τα αιτήματα που διατύπωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην επιστολή της προς το Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάφερε ότι η επιστολή Μπάιντεν όντως καθιστά σαφές ότι υπάρχουν νομικές προεκτάσεις σχετικά με τη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, εάν η Ιερουσαλήμ δεν προβεί στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης βοήθειας στη Γάζα που αναφέρονται στην επιστολή, ο Μίλερ, ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει εντελώς τη βοήθεια προς το Ισραήλ σε καμία περίπτωση.
«Έχουμε υποχρέωση βάσει του νόμου να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα. Έχουμε υποχρέωση βάσει του νόμου να συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε με τις υποχρεώσεις του (10ετούς) Μνημονίου Συνεργασίας (σχετικά με τη βοήθεια ασφαλείας προς το Ισραήλ έως το 2028). Έχουμε επίσης υποχρέωση βάσει του νόμου να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με όλα τα στοιχεία της αμερικανικής νομοθεσίας (σχετικά με τα όπλα που παρέχουμε)», υποστήριξε ο Μίλερ, αναφερόμενος στους νόμους που απαγορεύουν τη χρήση του με τρόπους που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Πηγή: Times of Israel