Skip to main content

Τριντό: Μέλη της αντιπολίτευσης εμπλέκονται σε υποθέσεις «ξένης παρέμβασης»

REUTERS/Denis Balibouse

«Έχω τα ονόματα ορισμένων βουλευτών, πρώην βουλευτών και/ή υποψηφίων του Συντηρητικού κόμματος»

Για ενδεχόμενη εμπλοκή ορισμένων μελών του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού κόμματος σε υποθέσεις «ξένων παρεμβάσεων» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα αυτό δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά τις ξένες παρεμβάσεις στην καναδική πολιτική σκηνή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί θα κέρδιζαν με άνεση τους Φιλελεύθερους του Τριντό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2025.

Στην έρευνα αυτή έχει ήδη αναφερθεί ότι η Κίνα και άλλες χώρες προσπάθησαν να παρέμβουν στην καναδική πολιτική. Το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

«Έχω τα ονόματα ορισμένων βουλευτών»

«Έχω τα ονόματα ορισμένων βουλευτών, πρώην βουλευτών και/ή υποψηφίων του Συντηρητικού κόμματος (…) που εμπλέκονται ή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ή για τους οποίους υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για (εμπλοκή τους σε) ξένες παρεμβάσεις», είπε ο Τριντό.

Λίγο αργότερα ωστόσο ανασκεύασε εν μέρει, λέγοντας ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη δράση των Συντηρητικών είναι «κακές ή ελλιπείς ή απλώς ισχυρισμοί από μία και μοναδική πηγή». Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Πιερ Πουαλιέβρ απέφυγε να αιτηθεί διαπίστευση ασφαλείας, η οποία είναι υποχρεωτική για όποιον θέλει να διαβάσει όλες τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από την έρευνα. Ισχυρίστηκε ότι αυτό θα τον εμπόδιζε να σχολιάζει τη διαδικασία.

Ο Τριντό είπε ότι ζήτησε από την καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών να προειδοποιήσει τον Πουαλιέβρ για τα μέλη των Συντηρητικών που ενδέχεται να είναι «ευάλωτα» σε ξένες επιρροές. Η απόφαση του αρχηγού των Συντηρητικών να μην ζητήσει διαπίστευση ασφαλείας για να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες «ήταν ακατανόητη για εμένα και στερείται λογικής», πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι του Πουαλιέβρ δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Απέλαση έξι Ινδών διπλωματών

Ο Καναδάς απέλασε την Δευτέρα έξι Ινδούς διπλωμάτες, συνδέοντάς τους με τη δολοφονία ενός ηγέτη των αυτονομιστών Σιχ και υποστηρίζοντας ότι το Νέο Δελχί επιχειρεί να πλήξει Ινδούς αντιφρονούντες που ζουν στον Καναδά. Η Ινδία απάντησε απελαύνοντας έξι Καναδούς διπλωμάτες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters