Την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί η Ρωσία ως εργαλείο, για να ενισχύσει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.
«Φέτος, βλέπουμε να συνεχίζεται η πυκνότητα των κυβερνοεπιθέσεων (από τη Ρωσία), αλλά δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην παραπληροφόρηση», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Ντεμόχιν.
«Τώρα που ήρθε η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, αυτό επιτρέπει στα αφηγήματα παραπληροφόρησης να πολλαπλασιάζονται και να διανέμονται σε ένα νέο, πιο σύνθετο επίπεδο».
Αυτές οι νέες εκστρατείες παραπληροφόρησης είναι δύσκολο να εντοπιστούν, είπε, με εκτεταμένη ψευδή δραστηριότητα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αυξηθεί η αξιοπιστία τους.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters τον Αύγουστο ότι πολλοί Ουκρανοί αποτελούσαν στόχο διαδικτυακής παραπληροφόρησης από την υπηρεσία ασφαλείας FSB και τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.
Κατηγορίες της Μόσχας για εξελιγμένο πόλεμο πληροφοριών
Η Μόσχα σε απάντηση κατηγόρησε την Ουκρανία και τη Δύση ότι εξαπολύουν έναν εξελιγμένο πόλεμο πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας.
Τη Δευτέρα αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η Ρωσία ήταν μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούσαν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο Ντεμόχιν, μιλώντας στο περιθώριο της Διεθνούς Εβδομάδας Κυβερνοχώρου της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε εντοπίσει ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης σε χώρες σε όλο τον κόσμο και δήλωσε ότι τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για τη διαχείριση της παραπληροφόρησης.
Είπε στο Reuters ότι η ίδια η Ουκρανία χρησιμοποιεί παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί εκστρατείες παραπληροφόρησης, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν διεξάγει δικές της επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Η OpenAI, ένας αμερικανικός ερευνητικός οργανισμός, δήλωσε τον Μάιο ότι είχε εντοπίσει δύο μυστικές επιχειρήσεις επιρροής από τη Ρωσία που χρησιμοποιούσαν τα εργαλεία της για να υπερασπιστούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Telegram και το X, αλλά δήλωσε ότι η εμβέλειά τους ήταν περιορισμένη.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ουκρανών λαμβάνουν τις ειδήσεις τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει με ανάθεση της USAid το 2023.
Άλλες ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ο Ντεμόχιν, στοχεύουν όλο και περισσότερο τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, διεισδύοντας σε εταιρείες που παρέχουν βασικά εξαρτήματα, όπως αισθητήρες ή μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Reuters, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε τον Ιούνιο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) διερευνά ύποπτες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές ως εγκλήματα πολέμου.
Ο Ντεμόχιν δήλωσε ότι η Ουκρανία συνεργάσθηκε στενά με το ΔΠΔ για την έρευνα και είχε κάνει κάποιες πρόσφατες προόδους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters