Skip to main content

Ιταλία- Γαλλία: Συμμορία πωλούσε παραποιημένο γαλλικό κρασί για 15.000 ευρώ ανά φιάλη

INTIME NEWS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Συνελήφθησαν έξι άτομα

Έξι άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για κύκλωμα απάτης με κρασί, το οποίο φέρεται να πωλούσε παραποιημένα γαλλικά κρασιά έως και 15.000 ευρώ ανά φιάλη.

Η αστυνομία στην Ιταλία ερεύνησε 14 ακίνητα και κατέσχεσε μεγάλες ποσότητες κρασιού, φιάλες κρασιού, πλαστά αυτοκόλλητα από κορυφαίους γαλλικούς αμπελώνες και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για την ανασύσταση των φιαλών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιβολής του νόμου Europol, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 1,4 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 100.000 ευρώ σε μετρητά. «Το ψεύτικο κρασί πλαστογραφήθηκε στην Ιταλία, στη συνέχεια παραδόθηκε σε ιταλικό αεροδρόμιο και εξήχθη προς πώληση στην τιμή της αγοράς σε όλο τον κόσμο από έντιμους εμπόρους κρασιού», ανέφερε η Europol στην ανακοίνωση.

Οι τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι παραχαράκτες αποκάλυψαν σύνδεση με προηγούμενη έρευνα στην οποία εμπλέκεται Ρώσος απατεώνας, η οποία έκλεισε το 2015, ανέφερε η Europol.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γάλλων εισαγγελέων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ένας 40χρονος Ρώσος, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί για τη συμμετοχή του σε παρόμοια απάτη με κρασί με διαφορετική ταυτότητα, εμπλέκεται στην τελευταία έρευνα.

Κρασιά άνω των 2 εκατ. ευρώ

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι το δίκτυο είχε καταφέρει να πουλήσει «μεγάλο όγκο γαλλικών grands crus» αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Δικαστής στη γαλλική πόλη Ντιζόν απήγγειλε κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος σε Γάλλο υπήκοο και ο Ρώσος υπήκοος θα εμφανιστεί ενώπιον του ίδιου δικαστή με σκοπό την παραπομπή του σε δίκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη υπό την ηγεσία της γαλλικής χωροφυλακής, ενώ συμμετείχαν επίσης οι καραμπινιέροι της Ιταλίας και η ελβετική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Τον Οκτώβριο του 2020, η ιταλική αστυνομία εξάρθρωσε ένα κύκλωμα που παρήγαγε πλαστό κρασί Sassicaia, μια ποικιλία που θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο, η οποία πωλείται για εκατοντάδες ευρώ το μπουκάλι, ανέφερε το Reuters.

Το κόκκινο κρασί Bolgheri Sassicaia προέρχεται από μια περιοχή στις ακτές της Τοσκάνης και έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά εκλεκτά κρασιά της Ιταλίας από τότε που εμφανίστηκε στην αγορά τη δεκαετία του 1970.

Πηγή: CNN