Skip to main content

Κάιρο: Ανοίγει μερικώς για το κοινό το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Εντυπωσιάζουν τα εκθέματά του

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Το μουσείο θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων θησαυρών από τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών

Ανοίγει, μερικώς, τις πύλες του για το κοινό το πολυαναμενόμενο μουσείο στο Κάιρο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, έχουν ανοίξει μερικές από τις εκθέσεις του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, το οποίου η κατασκευή διήρκησε για περισσότερα από 20 χρόνια και η έκταση του φτάνει τα 120 στρέμματα.

Βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας και θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων θησαυρών από τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών.

Η ανεκτίμητη συλλογή του αγοριού-βασιλιά δεν έχει ακόμη εκτεθεί, αλλά οι επισκέπτες μπορούν τώρα να δουν αντικείμενα που ποικίλλουν από φαραωνικά αγάλματα μέχρι σαρκοφάγους και μουμιοποιημένα σώματα.

Το μουσείο ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανοίξει το 2012, αλλά το κόστος, η πολιτική αναταραχή και αργότερα η πανδημία του Covid-19, προκάλεσαν επανειλημμένες καθυστερήσεις. Μέχρι σήμερα, το τεράστιο πόνημα έχει κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το μερικό άνοιγμα είναι δοκιμαστικό, μετά τα περσινά εγκαίνια της κύριας αίθουσας και της σκάλας. Η επίσημη ημερομηνία έναρξης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Δείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες των εκθέσεων που άνοιξαν πρόσφατα

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Πηγή: BBC