Skip to main content

Έκρηξη βομβητών: Η αχίλλειος πτέρνα των συσκευών που έκρυψαν επιμελώς οι Ισραηλινοί από την Χεζμπολάχ

Η στιγμή που εκρήγνυται βομβητής μέσα σε σούπερ μάρκετ. Social Media/via REUTERS

Το «στημένο» σκηνικό από το Ισραήλ για να ξεγελαστεί η σιιτική οργάνωση

Είχαν περάσει από σαρωτές ασφαλείας, και είχαν ελεγχθεί διεξοδικά. Η Χεζμπολάχ, δεν προμηθεύεται τίποτε στην τύχη. Δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο, αν και παρατηρήθηκε ότι η συσκευή ήταν παραπάνω ογκώδης από το συνηθισμένο ενώ η μπαταρία εξαντλούνταν ταχύτερα από το αναμενόμενο. Το ζήτημα δεν φάνηκε να εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Μέχρι που εξερράγησαν ταυτόχρονα στις 17 Σεπτεμβρίου. Η σιιτική οργάνωση είχε πιαστεί στον ύπνο.

Ωστόσο, οι παγιδευμένοι από το Ισραήλ βομβητές και τα γουοκι τοκι που σκότωσαν 39  μέλη της Χεζμπολάχ και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.400 είχαν μια αχίλλειο πτέρνα, που αν γινόταν αντιληπτή από την Χεζμπολάχ, το αιματηρό σχέδιο θα ακυρωνόταν.

Η μπαταρία, με την ένδειξη LI-BT783 όπως και ο βομβητής δεν κυκλοφορούσαν  στην αγορά.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι αν ψάξουν, θα βρουν στοιχεία για τις συσκευές» δήλωσε πρώην πράκτορας του Ισραήλ που μίλησε στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Το να μην βρίσκεις τίποτα δεν είναι καλό σημάδι».

Fake κύκλωμα αγοραπωλησίας

Έτσι, «στήθηκε» ένα fake κύκλωμα αγοραπωλησίας των συσκευών από το μηδέν. Οι ισραηλινοί πράκτορες είναι άλλωστε σπεσιαλίστες σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Οι πράκτορες εξαπάτησαν τη Χεζμπολάχ, πουλώντας το κατά παραγγελία μοντέλο βομβητή AR-92, μέσω της γνωστής ταϊβανέζικης μάρκας, την Gold Apollo.

Ο πρόεδρος της Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, δήλωσε στους δημοσιογράφους μία ημέρα μετά την επίθεση ότι τον προσέγγισε πριν από περίπου τρία χρόνια μια πρώην υπάλληλός του, η Teresa Wu, και το «μεγάλο αφεντικό της, με το όνομα Tom», για να συζητήσουν τη σύναψη συμφωνίας αδειών χρήσης του βομβητή..

Ο Hsu δήλωσε ότι είχε ελάχιστες πληροφορίες για τον προϊστάμενο της Wu, αλλά τους παραχώρησε το δικαίωμα να σχεδιάζουν τα δικά τους προϊόντα και να τα εμπορεύονται με το ευρέως διαδεδομένο εμπορικό σήμα Gold Apollo.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα του «Tom» , ούτε αν αυτός ή η Wu συνεργάζονταν εν γνώσει τους με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Φωτογραφίες και περιγραφή του προϊόντος που όμως δεν πουλιόταν

Στην ιστοσελίδα της Gold Apollo ανέβηκαν φωτογραφίες με την περιγραφή του προϊόντος  συμβάλλοντας στην προβολή και την αξιοπιστία του.

Πάντως, δεν υπήρχε τρόπος να αγοράσει κανείς απευθείας το AR-924 από την ιστοσελίδα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ιστοσελίδες και εικόνες με το AR-924 και την μπαταρία του καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα apollosystemshk.com, η οποία ανέφερε ότι είχε άδεια διανομής των προϊόντων Gold Apollo, καθώς και του βομβητή και της ογκώδους πηγής τροφοδοσίας του.

Διαφημιστικό βίντεο με τα πλεονεκτήματα της μπαταρίας

Στον apollosystemshk.com και σε ένα διαφημιστικό βίντεο 90 δευτερολέπτων στο YouTube, διαφημιζόταν τα πλεονεκτήματα της LI-BT783, τονίζοντας πως, σε αντίθεση με τις κλασσικές μπαταρίες που τροφοδοτούσαν τους βομβητές παλαιότερης γενιάς, η συγκεκριμένη διέθετε αυτονομία 85 ημερών και μπορούσε να επαναφορτιστεί μέσω καλωδίου USB,

Στα τέλη του 2023, δύο καταστήματα μπαταριών μπήκαν στο διαδίκτυο με την LI-BT783 να περιλαμβάνεται στους καταλόγους τους.

«Γνωρίζω αυτό το προϊόν»

Επίσης σε δύο διαδικτυακά φόρουμ που αφορούσαν τη χρήση μπαταριών, οι συμμετέχοντες συζητούσαν για την εν λόγω συσκευή, παρά την έλλειψη εμπορικής διανομής της: «Γνωρίζω αυτό το προϊόν», έγραψε ένας χρήστης με το ψευδώνυμο Mikevog τον Απρίλιο του 2023. “Έχει εξαιρετικό ενημερωτικό φυλλάδιο και εξαιρετική απόδοση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα του Mikevog.

Ο ιστότοπος, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και οι συζητήσεις στο φόρουμ φέρουν τη σφραγίδα της προσπάθειας εξαπάτησης της Χεζμπολάχ, δήλωσαν στο Reuters ο πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και δύο δυτικοί αξιωματικοί ασφαλείας.

Οι ιστότοποι έχουν διαγραφεί από το διαδίκτυο από τότε που οι βόμβες με τα παγιδευμένα τηλέφωνα προκάλεσαν χάος στο Λίβανο.

naftemporiki.gr