Skip to main content

Δυτική Όχθη: Ειδικοί του ΟΗΕ καταγγέλλουν τις επιθέσεις των Εβραίων εποίκων και του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων αγροτών

REUTERS/Raneen Sawafta

Τι ζητούν οι ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν από τις ισραηλινές δυνάμεις

Οι παλαιστίνιοι αγρότες της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ζουν «την πιο επικίνδυνη περίοδο συγκομιδής της ελιάς όλων των εποχών» εξαιτίας της βίας που ασκούν οι εβραίοι έποικοι και οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, καταγγέλλουν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ, που εργάζονται για το Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά δεν μιλούν εξ ονόματος του ΟΗΕ, τονίζουν σε ανακοίνωση ότι οι παλαιστίνιοι αγρότες υφίστανται εκφοβισμό, εμποδίζεται η πρόσβαση στην γη τους, παρενοχλούνται ή δέχονται επιθέσεις από τους εποίκους και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ήδη το 2023, η συγκομιδή επλήγη από μεγάλη αύξηση των περιορισμών κίνησης και την βία των εποίκων και των ισραηλινών δυνάμεων, καταγγέλλεται στην ανακοίνωση.

«Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί φέτος, διότι οι ισραηλινές αρχές όλο και συχνότερα ανακαλούν ή παραλείπουν να εκδώσουν τις αναγκαίες άδειες πρόσβασης στις καλλιεργημένες εκτάσεις των παλαιστίνιων αγροτών ή σε ορισμένες ζώνες.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν από τις ισραηλινές δυνάμεις να μην αναμειγνύονται στην συγκομιδή της ελιάς φέτος και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους «στον τερματισμό της κατοχής και την διάλυση των εβραϊκών οικισμών», υπενθυμίζοντας τον κεντρικό ρόλο που κατέχει η ελιά στις καλλιέργειες και την παλαιστινιακή οικονομία.

Ζητούν την εγκατάσταση ξένης δύναμης πρόληψης των εντάσεων και κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι προσπαθούν «να επεκτείνουν τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς» παρεμποδίζοντας την συγκομιδή, καταστρέφοντας αγρούς και αποκλείοντας την πρόσβαση στο νερό.

Το 2023, περισσότερα από 9.600 εκτάρια ελαιώνων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη παρέμειναν ανεκμετάλλευτα εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια 1.200 τόνων ελαιολάδου αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ.

Το κείμενο της ανακοίνωσης υπογράφεται μεταξύ άλλων από την ειδική εισηγήτρια για τα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στην Γάζα. Από την πλευρά του το Ισραήλ την κατηγορεί για αντισημιτισμό και έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τα καθήκοντά της.

Μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινοί στρατιώτες και εβραίοι έποικοι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 705 Παλαιστίνιους στην Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ραμάλα.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί, πολίτες ή μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Παλαιστινίων ή κατά την διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ