Skip to main content

Λίβανος: To Ισραήλ έπληξε δεκάδες στόχους σε προπύργιο της Χεζμπολάχ

(REUTERS/Aziz Taher)

Τουλάχιστον 5 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα στην Ναμπάτια - Μεταξύ των θυμάτων και ο ο τοπικός δήμαρχος

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα «δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ» στη Ναμπάτια, πόλη-προπύργιο της φιλοϊρανικής οργάνωσης, στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ «έπληξε δεκάδες τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στην περιφέρεια της Ναμπάτια», που περιλαμβανουν «τοποθεσίες τρομοκρατικών υποδομών, κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ και τοποθεσίες αποθήκευσης όπλων, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί από τη Χεζμπολάχ δίπλα σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου και αξιωματούχος της περιοχής ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο δύο κτίρια στον δήμο της Ναμπάτια. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο τοπικός δήμαρχος.

Το πρωί, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε «11 πλήγματα κατά της Ναμπάτια και των περιχώρων της» δήλωσε η επικεφαλής της περιφέρειας Χοουάιντα Τουρκ. Τουλάχιστον δύο κτίρια του δήμου χτυπήθηκαν, καθώς και ένα γειτονικό ιατρικό κέντρο, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τουρκ και ένας αξιωματούχος των διασωστών της Χεζμπολάχ.

Ο δήμαρχος Αχμάντ Χαλίλ, που βρισκόταν στον δήμο μαζί με άλλους αξιωματούχους για συνεδρίαση της τοπικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, περιλαμβάνεται στους νεκρούς, δήλωσε η Τουρκ, κάνοντας λόγο για «μακελειό». Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής των διασωστών της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν «δύο γιατροί» από γειτονικό κέντρο υγείας.

Νωρίς σήμερα το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, με τον στρατό του Ισραήλ να ανακοινώνει ότι διεξήγαγε πλήγμα εναντίον υπόγειας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως την περασμένη νύχτα η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Από τότε που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ εισήλθαν σε ανοικτό πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.356 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων. Χθες ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πρόσφατα πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.

Iσραηλινός βομβαρδισμός στα προάστια της Βηρυτού – Τουλάχιστον 10 νεκροί σε πλήγματα στον νότιο Λίβανο