Skip to main content

Ελιζαμπέτ Μπορν: Ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί με έδιωξε ο Μακρόν

EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Η πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας ακόμη προβληματίζεται για την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να την αντικαταστήσει με τον Ατάλ

Δέκα μήνες μετά την αναγκαστική αποχώρησή της από την πρωθυπουργία στις 9 Ιανουαρίου, η Ελιζαμπέτ Μπορν πασχίζει ακόμη να καταλάβει γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τον Γκαμπριέλ Ατάλ αντί για εκείνη.

«Δεν κατάλαβα εντελώς την απόφασή του», δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός στο Le Point την Τετάρτη. «Είχα μόλις επανορθώσει για ένα κείμενο που δεν εφαρμόστηκε σωστά (σ.σ. τον μεταναστευτικό) και ήθελα να συνεχίσω αναλαμβάνοντας θέματα που ήταν κοντά στην καρδιά μου, όπως η οικολογική μετάβαση και οι ίσες ευκαιρίες», είπε.

Η Μπορν έχει καταγράψει τις σκέψεις της από τη θητεία της στην rue de Varenne σε ένα νέο βιβλίο, Vingt mois à Matignon (Flammarion), στο οποίο κάνει επίσης μια αναδρομή στην προσωπική της σταδιοδρομία.

Αναφερόμενη στην ενίοτε θυελλώδη σχέση της με τον Εμανουέλ Μακρόν, η βουλευτής διαβεβαιώνει ότι είχε «πάντα μια ευχάριστη ανταλλαγή απόψεων» με τον αρχηγό του κράτους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα, την ίδια εμπειρία», παραδέχεται ωστόσο στη Le Point. Περιγράφοντας τον εαυτό της ως «μια γυναίκα που ακούει και μιλάει», η πρωθυπουργός περιέγραψε, χωρίς εχθρότητα, τον Μακρόν ως έναν πρόεδρο που «κατανοεί όλες τις πολυπλοκότητες και παίρνει τις αποφάσεις του αφού ακούσει πολύ». Πριν επιφέρει ένα πιο ωμό χτύπημα: «Δεν είναι λοιπόν απαραίτητα αυτό που προτείνει κάποιος, εφαρμόζεται κιόλας».

Με πληροφορίες από Le Figaro