Skip to main content

Βορειοκορεάτες πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία; Τι ανησυχεί τους Αμερικάνους

Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Η Πιονγκγιανγκ κατηγορείται επίσης ότι στέλνει όπλα στη Ρωσία - Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει αμυντική συμφωνία

Αν και το Κρεμλίνο απορρίπτει ως «fake news» τις πληροφορίες που θέλουν Βορειοκορεάτες στρατιώτες να πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ εκφράζουν έντονη ανησυχία.

Την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι ενισχύει με στρατιώτες τους Ρώσους, επικαλούμενος πληροφορίες από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Σον Σαβέτ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον αληθεύει, θα αποτελεί ορόσημο στην αμυντική συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία. «Μια τέτοια κίνηση θα υποδήλωνε την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικές απώλειες στα πεδία των μαχών αυτού του βάρβαρου πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε.

Και βαλλιστικοί πύραυλοι από την Πιονγκγιανγκ;

Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρομαχικά. Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί μεταφοράς όπλων, αλλά έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία τους, ενδεχομένως και με στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ο στρατηγός Τσαρλς Φλιν, ανέφερε σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον ότι ενδεχόμενη εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας θα επέτρεπε στην Πιονγκγιάνγκ να συλλέξει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων της, κάτι που ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα.

Η αμυντική συμφωνία των δύο χωρών

«Η συλλογή από τη Βόρεια Κορέα τέτοιου είδους πληροφοριών από ένα πραγματικό πεδίο μάχης, ώστε να μπορέσει να κάνει προσαρμογές σε όπλα, πυρομαχικά και δυνατότητες (…) κατ’ εμέ, είναι πολύ ανησυχητικό», εξήγησε στην εκδήλωση του κέντρου μελετών «Center for a New American Security».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι κάθε πλευρά θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην άλλη σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.