Skip to main content

Μέση Ανατολή: Νετανιάχου και Μακρόν ανταλλάσσουν «καρφιά» μετά από τηλεφωνική επικοινωνία για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Christophe Ena/Pool via REUTERS

Σύγκρουση ξέσπασε ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

«Καρφιά» ανταλλάσσουν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα για να συζητήσουν τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

«Ο κ. Ο Νετανιάχου δεν πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ», είπε ο Μακρόν στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στο ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1947 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το σχέδιο διχοτόμησης της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό κράτος και ένα αραβικό κράτος.

«Ως εκ τούτου, δεν είναι η ώρα να αγνοήσουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ», πρόσθετε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα σχόλια του Μακρόν από τη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Μέγαρο των Ηλυσίων παρατίθενται από έναν συμμετέχοντα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: Δεν ήταν το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που ίδρυσε το Κράτος του Ισραήλ, αλλά η νίκη που επιτεύχθηκε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας με το αίμα ηρωικών μαχητών, πολλοί από τους οποίους ήταν επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος – μεταξύ άλλων από το Βισύ καθεστώς στη Γαλλία», αναφέρεται σε μεταγενέστερη δήλωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ορίζει ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, UNIFIL, πρέπει να αναπτυχθούν στο νότιο Λίβανο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου κάλεσε την Κυριακή τον ΟΗΕ να απομακρύνει την ειρηνευτική δύναμη των 10.000, η ​​οποία περιλαμβάνει 700 Γάλλους στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ τους χρησιμοποιεί ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Προηγουμένως, το γραφείο του Νετανιάχου ανάφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον Μακρόν ότι το Ισραήλ είναι αντίθετο στη συμφωνία σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο.

«Ο πρωθυπουργός είπε στη συνομιλία ότι είναι αντίθετος σε μια μονομερή κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν αλλάζει την κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο και η οποία θα την επαναφέρει όπως ήταν», είπε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ Νετανιάχου και Μακρόν με τον Γάλλο ηγέτη την περασμένη εβδομάδα να επιμένει ότι η διακοπή της εξαγωγής όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο ήταν ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Πηγή: Times of Israel