Skip to main content

Αφγανιστάν: Άνθρωποι και ζώα τέλος από τα τηλεοπτικά κανάλια λόγω της σαρίας των Ταλιμπάν

Εκπέμπουν μόνο με ήχο και και λογότυπο

 Σταμάτησαν να προβάλουν πλάνα ζωντανών όντων, δύο τηλεοπτικά κανάλια μιας επαρχίας του βόρειου Αφγανιστάν, συμμορφούμενα με τις εντολές που έλαβαν από την αστυνομία ηθών, ανέφεραν σήμερα δημοσιογράφοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε όλα τα ενημερωτικά μέσα της επαρχίας Ταχάρ απαγορεύτηκε να βιντεοσκοπούν ζωντανά πλάσματα και να μεταδίδουν τις εικόνες, ανέφερε ένα στέλεχος του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Έκλυσης των Ηθών (PVPV), που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το υπουργείο ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα άρχιζε να εφαρμόζει σταδιακά έναν νόμο που απαγορεύει στα μμε να χρησιμοποιούν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων και ζώων. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνονται στον νόμο που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση των Ταλιμπάν η οποία εφαρμόζει μια δική της, σκληρή ερμηνεία της σαρία (ισλαμικός νόμος), αφού ανέλαβε και πάλι την εξουσία το 2021.

Μόνο λογότυπο και ήχο

Ένας δημοσιογράφος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ιδιωτικό κανάλι Mah-e-Naw της επαρχίας Ταχάρ παίζει μόνο το λογότυπό του και ήχο. Η δημόσια τηλεόραση RTA μετέδιδε προγράμματα που εξακολουθούν να δείχνουν πρόσωπα και ζώα.

Οι δημοσιογράφοι της επαρχίας Ταχάρ, που δεν ήθελαν να κατονομαστούν γιατί φοβούνται τυχόν αντίποινα, είπαν ότι τα περιφερειακά κανάλια περιόρισαν τις παραγωγές τους, έπειτα από μια συνάντηση που συγκάλεσε το PVPV την Κυριακή.

«Το PVPV είπε σε όλα τα (τηλεοπτικά) κανάλια ότι μετά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να κάνουν ρεπορτάζ με ήχο, αλλά δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εικόνες» που δείχνουν ζώα ή ανθρώπους, είπε ένας δημοσιογράφος. «Κατόπιν αυτού, οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης και των άλλων περιφερειακών μέσων, αναγκάστηκαν να υπακούσουν», πρόσθεσε.

Παρόμοιες «συναντήσεις» έγιναν τις τελευταίες ημέρες και σε τουλάχιστον άλλες δύο επαρχίες του Αφγανιστάν, με τους υπεύθυνους του υπουργείου να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους ότι θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται ο νόμος σε όλη τη χώρα.

Η τηλεόραση και οι εικόνες ζωντανών όντων είχαν απαγορευτεί σε όλη τη χώρα και στην προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, μεταξύ 1996-2001.

Πηγή: ΑΜΠΕ