Μια επιπλέον ομπρέλα αεράμυνας απέναντι σε ενδοατμοσφαιρικές και εξωατμοσφαιρικές απειλές, είναι το σύστημα THAAD, που θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Ήδη ομάδα περίπου 100 Αμερικανών στρατιωτικών έφτασε στην χώρα, καθώς σε αυτούς ανατίθεται ο χειρισμός του αντιπυραυλικού συστήματος, γεγονός που φέρνει τα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών πιο κοντά στην καρδιά ενός διευρυνόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Το Πεντάγωνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο «στο εγγύς μέλλον», αλλά δεν διευκρίνισε το ακριβές χρονοδιάγραμμα, επικαλούμενο την επιχειρησιακή ασφάλεια.
«Πρόκειται για ένα πολιτικό μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ ότι, “είμαστε μαζί σας” και προς τους εχθρούς μας “Μην το κάνετε”» δήλωσε ο Γιοσούα Καλίσκι, ειδικός σε θέματα στρατιωτικής τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ.
Τι είναι όμως το THAAD;
Το «hit-to-kill» ( σσ: χτυπά και συγκρούεται με τον στόχο αντί να εκρήγνυται για να τον καταρρίψει) σύστημα Terminal High Altitude Area Defense είναι ένα κινητό σύστημα αναχαίτισης εδάφους-αέρος που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους. Κατατάσσεται στην κατηγορία του αναχαιτιστικού μικρού, μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξει εισερχόμενους στόχους τόσο εντός της γήινης ατμόσφαιρας όσο και πάνω από αυτήν.
Έχει ικανότητα να ανιχνεύει πυραυλικές απειλές σε απόσταση έως και 3.000 χιλιομέτρων.
Αποτυγχάνει στα drones
Αυτό που φέρεται να μην μπορεί να κάνει είναι να αποκρούσει μικρότερα, απλούστερα όπλα, όπως τα drones που χρησιμοποιούνται από ομάδες όπως η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα drones είναι μικρά και δεν ίπτανται σε μεγάλο υψόμετρο.
Κάθε πυροβολαρχία THAAD απαρτίζεται από πέντε τμήματα: 48 πυραύλους αναχαίτισης, έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά, ένα ραντάρ, μια πλατφόρμα διοίκησης και ελέγχου και 95 στρατιώτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.
Δεν υπάρχει πολεμική κεφαλή στον πύραυλο, ο οποίος καταστρέφει τους στόχους του με τη δύναμη της πρόσκρουσής του.
Υπάρχουν μόνο εννέα ενεργές συστοιχίες THAAD στον κόσμο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Το 2019, επτά από αυτές είχαν διατεθεί στον αμερικανικό στρατό, πέντε σε βάσεις στο Τέξας και από μία στο Γκουάμ και τη Νότια Κορέα.
Η συστοιχία που στέλνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Ισραήλ πιθανώς από αυτές τις επτά.
Δύο άλλες έχουν αναπτυχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πώς θα χρησιμοποιηθεί;
Επειδή μπορεί να κινηθεί πάνω από την ατμόσφαιρα, το THAAD είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από το Ιράν και την Υεμένη, δήλωσε ο Φαμπιάν Χιντζ, ειδικός σε θέματα πυραύλων και Μέσης Ανατολής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο.
Διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό ραντάρ που μπορεί να ανιχνεύσει εισερχόμενους πυραύλους από μεγάλες αποστάσεις.
Ο Καλίσκι δήλωσε ότι το THAAD θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την αναχαίτιση συντριμμιών από άλλους πυραύλους που καταρρίπτονται πριν πέσουν στο έδαφος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν θύματα και ζημιές σε υποδομές.
Τα άλλα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ;
Το Ισραήλ ήδη έχει ένα εξαιρετικό σύστημα αεράμυνας, το οποίο ωστόσο απέτυχε, τη νύχτα της Κυριακής να εμποδίσει drone της Χεζμπολά να διαπεράσει τη φημισμένη ισραηλινή αεράμυνα, σκοτώνοντας 4 στρατιώτες και τραυματίζοντας περισσότερους από 60.
Τα κύρια αμυντικά συστήματα του Ισραήλ είναι , το David’s Sling, ένα σταθερό όπλο που μπορεί να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Έχει βεληνεκές περίπου 297 χιλιομέτρων και είναι επίσης ένα όπλο
Το David’s Sling παράγεται από κοινού από την Raytheon και την ισραηλινή εταιρεία παραγωγής όπλων Rafael.
Στη συνέχεια, υπάρχει το σύστημα Arrow του Ισραήλ, η οποία παράγεται από την Israel Aerospace Industries και την Boeing.
Το Arrow 2 μπορεί να αναχαιτίσει στόχους ψηλά στην ατμόσφαιρα, σε ύψος περίπου 48 χιλιομέτρων και με εμβέλεια περίπου 96 χιλιομέτρων. Διαθέτει κεφαλή γεμάτη με εκρηκτικά που μπορεί να εκραγεί πλησίον των εισερχόμενων πυραύλων, ακόμη και αν δεν πλήξει απευθείας τους στόχους του.
Το Arrow 3, επίσης όπλο hit-to-kill, μπορεί να υπερβεί την ατμόσφαιρα με εμβέλεια έως και 2500 χιλιομέτρων. Είναι ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των ιρανικών χτυπημάτων την 1η Οκτωβρίου. Τόσο το Arrow 2 όσο και το Arrow 3 είναι κινητοί εκτοξευτές.
Το σύστημα Iron Dome είναι ίσως το πιο γνωστό από την αεράμυνα του Ισραήλ, κυρίως επειδή χρησιμοποιείται περισσότερο από τα άλλα. Οι αναχαιτιστές μικρού βεληνεκούς – με πλάτος μόλις 6 ίντσες και μήκος 10 πόδια – βασίζονται σε μικροσκοπικούς αισθητήρες και ηλεκτρονική καθοδήγηση για να προσεγγίσουν πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Παράγεται την ισραηλινή αμυντική εταιρεία, Rafael.