Skip to main content

Στ. Καραβίδας στο Naftemporiki TV: Η αεράμυνα του Ιράν δεν μπορεί να αντιτάξει κάποια σθεναρή αντίσταση στο Ισραήλ

Τι είπε για το επίπεδο αεράμυνας του Ιράν

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση μίλησε ο επισμηναγός ε.α., Στέφανος Καραβίδας, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «On Politics» με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.

Ερωτηθείς για την απάντηση του Ισραήλ προς το Ιράν, ο κ. Καραβίδας είπε: «Προτού πετύχει πολιτικό σκοπό που μπορεί να σχετίζεται με πυρηνικές εγκαταστάσεις, πρέπει να αποτελειώσει αυτό το οποίο ονομάζουμε ‘’αποτροπή’’. Το Ιράν αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα σε αεροπορικό επίπεδο να αντιδράσει και να αντιτάξει κάποια σθεναρή – ούτε καν αξιοπρεπή – αντίσταση στο Ισραήλ. Όπως, επίσης, και η αντιαεροπορική του άμυνα θα κορεστεί  πολύ πιο γρήγορα από την αντίστοιχη του Ισραήλ. Ακόμα κι αν αυτό το οποίο φημολογείται ότι συστοιχίες ρωσικών S-400 έχουν έρθει με Ρώσους χειριστές στην επικράτεια του Ιράν. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η αεράμυνα του Ιράν δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα αεροπορικά ισραηλινά πλήγματα».

«Τι λειτουργούσε μέχρι τώρα; Λειτουργούσε η αποτροπή μέσω της βαλλιστικής απειλής του Ιράν. Εδώ, λοιπόν, είναι αυτό το οποίο θέλει να εξαλείψει από τον τακτικό κι επιχειρησιακό χάρτη του Ισραήλ, προτού προχωρήσει περαιτέρω. Δηλαδή, την όποια σχετική αποτροπή έχει απομείνει μέσω του βαλλιστικού προγράμματος. Είναι μόνο μέσω του βαλλιστικών που το Ιράν μπορεί να επιτύχει κάποιο πολιτικό αντάλλαγμα ή κάποια αποτροπή όπως ανέφερα πριν στο πεδίο. Αυτός, λοιπόν, θεωρώ ότι θα είναι ο πρώτος στόχος γιατί αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες ούτως ώστε να επιτευχθεί απόλυτη στρατιωτική κυριαρχία του Ισραήλ, εφόσον επιχειρήσει να συνεχίσει με πλήγματα τα οποία θα σχετίζονται με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Με τον αστερίσκο πάντοτε για τις πετρελαϊκές και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο επισμηναγός ε.α.