Skip to main content

Κομισιόν: Οι προσπάθειες παραπληροφόρησης απέτυχαν να επηρεάσουν τις Ευρωεκλογές

Emilie GOMEZ/EUROPEAN UNION

Η ΕΕ κατάφερε -αυτή τη φορά- να αποφύγει τους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη

Παρά τα κύματα ψευδών ειδήσεων και τις εκστρατείες ξένης παρέμβασης, οι ευρωπαϊκές εκλογές αποδείχθηκαν ανθεκτικές απέναντι στις απειλές παραπληροφόρησης, σύμφωνα τουλάχιστον με την Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO) κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαδικτυακές πλατφόρμες από ποτέ τον Μάιο, τον μήνα πριν τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο, αυτό το κύμα σκιώδους δραστηριότητας δεν οδήγησε σε «μείζον περιστατικό … ικανό να διαταράξει τις εκλογές», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Η ίδια θα παρουσιάσει τα πορίσματα της λεγόμενης περιοδείας της για τη δημοκρατία, όταν επισκέφθηκε την περασμένη άνοιξη 12 χώρες της ΕΕ για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη χειραγώγηση των εκλογών από αθέμιτους παράγοντες, συναντώντας αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και εμπειρογνώμονες: «Ένιωσα την πίεση να χτυπήσω το καμπανάκι της ακεραιότητας των εκλογών και να τις προστατεύσω από τη χειραγώγηση και την παρέμβαση του Πούτιν και άλλων».

Στην αρχή αυτής της μεγάλης εκλογικής χρονιάς, οι φόβοι ήταν διάχυτοι ότι μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί η διαδικασία.

Από τις 1.321 διαδικτυακές αναρτήσεις που ελέγχθηκαν με βάση τα γεγονότα και αναγνωρίστηκαν ως ψευδείς από το δίκτυο Elections24Check, το 45% δεν αντιμετωπίστηκε από τις πλατφόρμες, με τα ποσοστά ανταπόκρισης να ποικίλλουν. Η Meta ενήργησε για το 80 % των αναρτήσεων που επισημάνθηκαν, το TikTok για το 40%, το X για το 30% και το YouTube για το 25%.

Σύμφωνα με την Γιούροβα, απαιτείται μια «προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας», η οποία περιλαμβάνει «στρατηγική επικοινωνία, προ-καταρρίψεις των αφηγήσεων παραπληροφόρησης, αποτελεσματική επιβολή του νόμου για τον ψηφιακό χώρο, ισχυρά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης καθώς και την έρευνα, τον έλεγχο των γεγονότων και την κριτική σκέψη».

Πηγή: Politico