Skip to main content

Ιράν: Τα σενάρια για την επανεμφάνιση του επικεφαλής της δύναμης Quds, Εσμαΐλ Καανί

Majid Asgaripour/WANA via REUTERS

Ύστερα από ένα όργιο φημολογίας είδαμε πλάνα του στην κρατική τηλεόραση - Τι σημαίνει αυτό

Η εξαφάνισή του είχε προκαλέσει όργιο φημολογίας. Και η επανεμφάνισή του πυροδοτεί διάφορες θεωρίες και σενάρια. Ο λόγος για τον ανώτατο διοικητή της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης, Εσμαήλ Καανί.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν έδειξε το πρωί της Τρίτης πλάνα του Εσμαήλ Καανί σε τελετή μνήμης για έναν ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στον Λίβανο. Η επανεμφάνιση αυτή έρχεται ύστερα από αναφορές που τον ήθελαν είτε να έχει σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο είτε να έχει συλληφθεί, ανακριθεί και στοχοποιηθεί από το ιρανικό καθεστώς ως πράκτορας της Μοσάντ.

Majid Asgaripour/WANA via Reuters
Majid Asgaripour/WANA via REUTERS

Ήταν γνωστό ότι ο Καανί βρισκόταν στον Λίβανο για να συντονίσει την «απάντηση» της Χεζμπολάχ για τον Χασάν Νασράλα. Αρχικά διέρρευσαν πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει πέσει νεκρός σε επίθεση που είχε ως στόχο τον προοριζόμενο για διάδοχο του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν. Αργότερα αναφέρθηκε ότι βρισκόταν υπό κράτηση στο Ιράν και ανακρίθηκε ως ύποπτος για κατασκοπεία εκ μέρους των Ισραηλινών και ρόλο στη δολοφονία του Χασάν Νασράλα.

Μάλιστα μεταδόθηκαν πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει υποστεί καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και να έχει μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Το βίντεο της Τρίτης δείχνει τον Καανί σε μνημόσυνο στην ιρακινή πόλη Καρμπάλα για τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή που εξολόθρευσε τον Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι θεωρίες

Η Τεχεράνη όρισε τον Καανί επικεφαλής της δύναμης Quds μετά τη δολοφονία του ισχυρού προκατόχου του, Κασέμ Σουλεϊμανί  από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βαγδάτη το 2020. Η δύναμη Quds πρωτοστατεί στις συναλλαγές με τις ομάδες πληρεξουσίων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τη Χαμάς στη Γάζα και τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Η επανεμφάνισή του μπορεί να σημαίνει ότι δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του για σύνδεση με το Ισραήλ ή ότι η Τεχεράνη θέλει να βάλει τέλος στα όσα ακούγονται και γράφονται για την διείσδυση Ισραηλινών πρακτόρων στους Φρουρούς της Επανάστασης έως ότου ολοκληρώσει τις σχετικές έρευνες. Στα social media δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους και άλλες θεωρίες που θέλουν την Τεχεράνη να χρησιμοποιεί σωσία του Καανί, προκειμένου να θολώσει τα νεάρ. Εξάλλου δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για την παρουσία του στο μνημόσυνο.

Ισραηλινά και αμερικανικά μέσα σχολιάζουν πάντως ότι ο σπόρος της καχυποψίας έχει πια καλλιεργηθεί. Ο Αλί Χαμενεΐ αυτή τη στιγμή αισθάνεται πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν.