Skip to main content

Αλβανία: Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στην ΕΕ – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Τιράνων – Βρυξελλών

REUTERS/Florion Goga

Αρχίζει ο διάλογος Τιράνων - Βρυξελλών

Ανοίγει επίσημα το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

«Η Αλβανία θα είναι η πρώτη από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες που θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την αναθεωρημένη μεθοδολογία της διεύρυνσης, η οποία θα είναι μια κομβική στιγμή για τη χώρα αυτή των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουγγρικής προεδρίας.

Η πρώτη αυτή δέσμη των ενταξιακών κεφαλαίων αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, που πρέπει να επιλύσει η Αλβανία ως υποψήφια χώρα. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει πέντε κρίσιμα κεφάλαια:

1. Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα.

2. Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.

3. Δημόσιες προμήθειες.

4. Στατιστικές.

5. Οικονομικός έλεγχος.

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (Coreper) συναίνεσε να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς τη Βόρεια Μακεδονία, αποσυνδέοντας τα 2 κράτη-μέλη, κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση των Σκοπίων.

Η Αλβανία, κατέθεσε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ το 2009. Αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Τιράνων – Βρυξελλών, η Κομισιόν θα εξετάσει κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (πχ οργανωμένο έγκλημα), στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουν τα κράτη – μέλη ομόφωνα για την ένταξή της και τέλος θα χρειαστεί το πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Γ. Γεραπετρίτης: Η πρώτη δέσμη κεφαλαίων για την Αλβανία πρέπει να περιλάβει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας