Skip to main content

«Απλώνει» το μέτωπο του τρόμου: Χτύπημα και στον βόρειο Λίβανο, σειρήνες και καταφύγια στο κεντρικό Ισραήλ

REUTERS/Omar Ibrahim

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Άιτο, ένα χωριό σε ορεινή περιοχή με πλειοψηφία χριστιανών κατοίκων, τίθεται στο στόχαστρο - Σειρήνες ήχησαν εκ νέου στο κεντρικό Ισραήλ

Με εκατέρωθεν πυρά συνεχίζονται οι εχθροπραξίες Ισραήλ Χεζμπολάχ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, σειρήνες ήχησαν σε όλο το κεντρικό Ισραήλ και «εκατομμύρια κάτοικοι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters έτρεξαν στα καταφύγια.

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργότερα ότι τρεις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο, αναχαιτίστηκαν.

Την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μαρτυρεί και ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε χωριό του βορείου Λιβάνου, μακριά δηλαδή από τα σύνορα των δύο κρατών όπου τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4 τραυματίστηκαν.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Άιτο, ένα χωριό σε ορεινή περιοχή με πλειοψηφία χριστιανών κατοίκων, τίθεται στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Κατά την επιδρομή επλήγη ένα διαμέρισμα στο οποίο διέμεναν εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

REUTERS/Omar Ibrahim
REUTERS/Omar Ibrahim

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έχει εμπλακεί σε «σφοδρές μάχες» απέναντι στον ισραηλινό στρατό στον νότιο Λίβανο.

Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ

Την ίδια ώρα,σειρήνες ήχησαν το απόγευμα στο κεντρικό Ισραήλ, λόγω βλημάτων που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο. Εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν σε καταφύγια.

Σειρήνες είχαν ηχήσει και το πρωί στο κεντρικό Ισραήλ, έπειτα από την εκτόξευση βλημάτων από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πολλά βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο με στόχο το κεντρικό Ισραήλ, την ώρα που δημοσιογράφοι του AFP δήλωσαν ότι άκουσαν εκρήξεις στην περιοχή όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση που έγινε χθες Κυριακή στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε στρατώνα στο κεντρικό Ισραήλ, κοντά στη Νετάνια, παράκτια πόλη βόρεια του Τελ Αβίβ. Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι στοχοθέτησε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα, μία ημέρα έπειτα από την επίθεση εναντίον άλλης στρατιωτικής βάσης στην ίδια περιοχή, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση και είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι έβαλε εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που είχαν προχωρήσει στο χωριό Μαρούν αλ Ρας, στον νότιο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι μαχητές της χρησιμοποίησαν «όλμους του πυροβολικού εναντίον συγκεντρωμένων στρατιωτών του εχθρού».

Πώς ένα drone της Χεζμπολάχ κατάφερε πιο ισχυρό πλήγμα στο Ισραήλ από 200 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν

Ισραήλ κατά ΟΗΕ: Αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε, απομακρύνετε το προσωπικό σας

«Περιττή» χαρακτήρισε στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κοέν την Προσωρινή Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο, UNIFIL, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ την κάλεσε να αποσυρθεί καθώς εντείνονται οι μάχες.

«Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του και, αν ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον θα πρέπει να μην παρεμβαίνει και να απομακρύνει το προσωπικό του από τις ζώνες μαχών», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ και ο ΟΗΕ ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με τους κυανόκρανους στον νότιο Λίβανο, καθώς το Ισραήλ προωθεί τις δυνάμεις του στην περιοχή, όντας αποφασισμένο να εξαλείψει την -υποστηριζόμενη από το Ιράν- Χεζμπολάχ και τις στρατιωτικές υποδομές της.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν δια της βίας χθες, Κυριακή, στη βάση της δύναμής του στον νότιο Λίβανο, την ώρα που η Χεζμπολάχ εξαπέλυε θανατηφόρο «σμήνος από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones)» σε στρατόπεδο του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ αμφισβήτησε τα όσα κατήγγειλε ο ΟΗΕ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε να αποσυρθούν οι κυανόκρανοι, σημειώνοντας ότι παρέχουν «ανθρώπινες ασπίδες» στην Χεζμπολάχ εν μέσω αύξησης των εχθροπραξιών.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Στόχος η Μονάδα 127 της Χεζμπολάχ, μέχρι τελικής εξόντωσης, μετά το χθεσινό αιματηρό σοκ

Ισραήλ κατά ΟΗΕ: Αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε, απομακρύνετε το προσωπικό σας