Το πρόσωπό της είναι γνωστό στους 850.000 ακόλουθούς της στο Instagram. Κι ας είναι μόλις 9 ετών. Επί μήνες εξιστορεί καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου στη Γάζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.
Το όνομά της Λαμά Αμπού Τζαμούς– μια εκκολαπτόμενη Παλαιστίνια δημοσιογράφος- έγινε η φωνή της Γάζας. «Λατρεύω το επάγγελμα της δημοσιογραφίας, γιατί έτσι μπορώ να βοηθήσω να ακουστούν οι φωνές των παλαιστίνιων παιδιών, σε όλον τον κόσμο», λέει με σιγουριά η Λαμά στην λιβανέζικη L` Orient le Jour.
Η οικογένεια της Λαμά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στην πόλη της Γάζας όταν ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή και να καταφύγει στη Ράφα.
Και από τότε, το μικρό κορίτσι, φορώντας ένα πολύ μεγάλο αλεξίσφαιρο γιλέκο, στέκεται μπροστά από την κάμερα του κινητού της τηλεφώνου, μεταφέροντας ειδήσεις και σχολιάζοντας το χάος και την καταστροφή που εκτυλίσσεται γύρω της.
Ένα γενναίο κορίτσι
Στο λογαριασμό της Λαμά στο Instagram δεν υπάρχουν πλέον χαρούμενες φωτογραφίες από τα γενέθλια και τις σχολικές γιορτές. Στη θέση τους υπάρχουν πλέον σύντομα βίντεο για τις φρικτές συνθήκες γύρω της. Για τα περισσότερα από 16.000 παιδιά που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.
Σε μια περιοχή, που πρόσφατα ονομάστηκε από τον ΟΗΕ ως «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να ζει ένα παιδί», το έργο της Λαμά είναι απίστευτα γενναίο και εμπνευσμένο.
«Η Λαμά είναι ένα κοινωνικό άτομο» και από πολύ μικρή, είχε αυτό το υπέροχο ταλέντο να συμμετέχει σε συζητήσεις», λέει ο θείος της Αχμεντ Αμπού Τζαμούς , αποκαλύπτοντας ότι «πήρε πολλά από τον πατέρα της» που είναι δημοσιογράφος. «Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος, άρπαξε το τηλέφωνο της μητέρας της και άρχισε να φτιάχνει σύντομα βιντεο για να μιλήσει για την κατάσταση στη Γάζα, τους βομβαρδισμούς και τον εκτοπισμό ανθρώπων», εξήγησε ο Αχμεντ.
«Ν` ακουστεί η φωνή των παιδιών»
«Μου αρέσει να κρατάω την κάμερα και να φωτογραφίζω ανθρώπους… για να μεταφέρω τις εικόνες γύρω μου, σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε η Λαμά σε μια συνέντευξή της. «Δημοσιεύω βίντεο σχετικά με τον πόλεμο στο Instagram…Θέλω ο κόσμος να ακούσει τις φωνές των παιδιών της Παλαιστίνης…Βιώνουμε βασανιστήρια, πείνα και αναγκαστικό εκτοπισμό μέσα σε όλα αυτά και θέλουμε ο κόσμος να μας ακούσει», λέει με ένα βλέμμα γεμάτο θάρρος.
Σε ένα πρόσφατο βίντεο, η Λαμά απαθανατίζει τη ζωή των εκτοπισμένων που ζουν σε καταυλισμούς στη Ράφα. Με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό ή φαγητό. Παίρνει συνεντεύξεις από παιδιά και τους ενήλικες γύρω τους. Σε ένα βίντεο η φωνή της δεν ακούγεται. Ενα ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος που πετάει πολύ χαμηλά, σχεδόν πνίγει τη φωνή της. «Το μήνυμά μου στον κόσμο είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί», λέει. «Όπου κι αν πάμε, πέφτουν βόμβες. Χρειαζόμαστε μια ασφαλή ζώνη. Δεν θέλουμε πόλεμο».
Το όμορφο χαμόγελο
Σε ένα από τα βίντεό της, η Λαμά παίρνει συνέντευξη από τον βραβευμένο δημοσιογράφο Ουαέλ αλ Ντάντουχ του Al Jazeera . Τον ρωτά: «Ποιο είναι το μήνυμά σου, θείε Ουαέλ;» Ο αλ Ντάντουχ μιλά για τον πόνο και το «βαρύ τίμημα» που πληρώνει ο παλαιστινιακός λαός. Αλλά την ίδια στιγμή, καθώς κοιτά την λιλιπούτεια δημοσιογράφο απέναντί του, λέει: «Όσο έχουμε ανθρώπους σαν εσένα με ένα όμορφο χαμόγελο, τότε με τη θέληση του Θεού, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία με αξία και ανεκτικότητα».
Χωρίς να το ξέρει ή να την ενδιαφέρει, η εννιάχρονη Λαμά είναι η ελπίδα για όλους εμάς τους επαγγελματίες δημοσιογράφους: «Αν πρέπει να πεθάνω, πρέπει να ζήσεις για να πεις την ιστορία μου»