Τη νύχτα της Κυριακής ένα και μόνο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ κατάφερε να διαπεράσει τη φημισμένη ισραηλινή αεράμυνα, σκοτώνοντας 4 στρατιώτες και τραυματίζοντας περισσότερους από 60. Σε κατάσταση σοκ το Ισραήλ προσπαθεί να δώσει απάντηση, στο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιου είδους όπλο μίας «ακέφαλης» οργάνωσης να προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από το πυραυλικό μπαράζ του Ιράν;
Τη νύχτα της Κυριακής ένα «σμήνος» drones που εκτοξεύτηκε από την υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση εξερράγη νότια της Χάιφα, με ένα εξ αυτών να χτυπά τη στρατιωτική βάση Binyamina, όπου βρίσκεται ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας Golani του ισραηλινού στρατού(IDF). Σήμερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νέο πλήγμα, σε ναυτική βάση.
Σε σοκ το Ισραήλ από την τελευταία επίθεση της Χεζμπολάχ – Νέο λουτρό αίματος στη Γάζα
Το πλεονέκτημα των drones
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το drone εντοπίστηκε μεν από την ισραηλινή αεροπορία, αλλά οι προσπάθειες να το καταρρίψουν απέτυχαν. Ήταν η πιο πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ από τη φριχτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ενώ τα συστήματα Iron Dome και Arrow του Ισραήλ είναι σε θέση να παρέχουν ολοκληρωμένες αντιπυραυλικές άμυνες, τα drones αποτελούν πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για τον ισραηλινό στρατό.
Μπορούν να πετάξουν χαμηλά και να αλλάξουν κατεύθυνση απροσδόκητα, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την αναχαίτισή τους από ρουκέτες ή πύραυλους. Αν και το Iron Dome έχει προσαρμοστεί πρόσφατα για να χειρίζεται drones, το σύστημα έχει κενά. Τα drones είναι φθηνά, εύκολα στη χρήση και άκρως φονικά. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να γίνουν το όπλο επιλογής εναντίον του Ισραήλ από τους εχθρούς του και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλους αριθμούς που θα κατακλύσουν την ισραηλινή άμυνα, προκαλώντας μαζικές απώλειες, προειδοποιούν ειδικοί.
Τα περισσότερα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ (και επίσης αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία) είναι ιρανικής κατασκευής – και θανατηφόρα. Ορισμένα είναι σε θέση να μεταφέρουν εκρηκτικά, βόμβες ή μικρούς πυραύλους και χρησιμοποιούνται ως drones «αυτοκτονίας», ενώ άλλα drones χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία.
Αποκεφαλίστηκε η οργάνωση, εξαλείφθηκαν τα 2/3 του οπλοστασίου, αλλά…
Οι φονικές αυτές επιθέσεις της Χεζμπολάχ έρχονται ύστερα από την ταπεινωτική για την οργάνωση επίθεση του Ισραήλ με τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων (που έθεσε εκτός μάχης περί τα 1500 στελέχη της, τα οποία ακρωτηριάστηκαν ή τυφλώθηκαν), τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα και σειράς ακόμη ηγετικών στελεχών, αλλά και συνεχή πλήγματα σε υποδομές, όπου αποθηκεύονται τα όπλα της. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να παραμένει τόσο επικίνδυνη;
Αν και ο Ισραηλινός Στρατός εκτιμά ότι το Ισραήλ έχει ήδη εξαλείψει περίπου τα 2/3 του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ, η οργάνωση εξακολουθεί να είναι σε θέση να προκαλέσει θανατηφόρες επιθέσεις. Λίγες μόνο ημέρες πριν από τη χθεσινή επίθεση, πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έφτασαν στο κεντρικό Ισραήλ και ένα εξερράγη σε έναν οίκο ευγηρίας στην πόλη Χερζελίγια, κοντά στο Τελ Αβίβ.
Ο Ισραηλινός Στρατός επέκτεινε τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι δυνάμεις έχουν ήδη βρει μεγάλα αποθέματα όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, τουφεκιών, ρουκετών, χειροβομβίδων και άλλου εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες σε μια προγραμματισμένη επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ισραήλ. Σήραγγες που έσκαψε η Χεζμπολάχ ανακαλύφθηκαν σε όλο το νότιο Λίβανο, κάτω από χωριά και μερικά σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με το Ισραήλ. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες τρομοκράτες έχουν εξοντωθεί μέχρι στιγμής.
Η στάση των ΗΠΑ
Η Αμερική φαίνεται να ελπίζει ότι η επίθεση του Ισραήλ θα αποδυναμώσει και την πολιτική δύναμη της Χεζμπολάχ και την επιρροή της στον Λίβανο. Αν και τρομοκρατική οργάνωση, στον Λίβανο λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα με συμμετοχή στην κυβέρνηση και τεράστια επιρροή στην κοινωνία. Ωστόσο οι επιχειρήσεις του Ισραήλ προκαλούν μία σοκαριστική αιματοχυσία στη χώρα, η οποία μετατρέπεται σιγά – σιγά σε…Γάζα.
Το Ισραήλ πρόσφατα ήρθε αντιμέτωπο με διεθνή κατακραυγή μετά την ανακοίνωση της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ότι ο Ισραηλινός Στρατός στόχευσε τα στρατεύματά της και τραυμάτισε δύο στρατιώτες. Το Ισραήλ είπε ότι η επίθεση ήταν ακούσια και ότι είχε στόχο τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ κοντά στις δυνάμεις της UNIFIL.
Η καταδίκη του Ισραήλ για το συγκεκριμένο χτύπημα ήρθε από περίπου 40 χώρες, με τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία να είναι μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα. Ουσιαστική αντίδραση από τις ΗΠΑ, ωστόσο, δεν υπήρξε.