Skip to main content

Ο Τραμπ «πριονίζει» το προβάδισμα της Χάρις

REUTERS/Brian Snyder

Η Κάμαλα Χάρις είχε αρχίσει να αποκτά σημαντικό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε πολλές εθνικές δημοσκοπήσεις τον Σεπτέμβριο, αλλά πλέον φαίνεται ότι το έχει χάσει

Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και στον Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν πλέον τρεις νέες, εθνικές δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος φαίνεται να «διαγράφει» τα όποια κέρδη είχε πετύχει η Δημοκρατική αντίπαλός του.

Η Κάμαλα Χάρις είχε αρχίσει να αποκτά σημαντικό προβάδισμα έναντι του Τραμπ σε πολλές εθνικές δημοσκοπήσεις τον Σεπτέμβριο, αλλά πλέον φαίνεται ότι το έχει χάσει.

Δημοσκόπηση του ABC/ Ipsos δίνει μεν στη Χάρις προβάδισμα με 50% έναντι 48% του Τραμπ, αλλά τον περασμένο μήνα η διαφορά ήταν έξι μονάδες υπέρ της Δημοκρατικής υποψήφιας.

Άλλη δημοσκόπηση του CBS/ YouGov δίνει επίσης ελαφρό προβάδισμα στη Χάρις με 51% έναντι 48% του Τραμπ, ενώ τον Σεπτέμβριο η διαφορά ήταν τέσσερις μονάδες.

Σφυγμομέτρηση επίσης του NBC δείχνει ισοπαλία 48%-48% μεταξύ των δύο υποψηφίων, ενώ τον περασμένο μήνα η διαφορά ήταν 49%- 44% υπέρ της Χάρις

«Όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, η αναμέτρηση μεταξύ Χάρις και Τραμπ επανέρχεται σε μια εξαιρετικά σφιχτή κούρσα που θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το αν η Δημοκρατική υποψήφια θα μπορέσει να διατηρήσει την κυριαρχία της στο λεγόμενο ‘Μπλε Τείχος’ των Δημοκρατικών πολιτειών», υπογραμμίζει η ιστοσελίδα Axios.

Οι λόγοι της κατάρρευσης

Οι αιτίες για τη διαφαινόμενη κατάρρευση της Κάμαλα Χάρις στις δημοσκοπήσεις είναι πολλές, κυρίως όμως δείχνουν ότι η ατζέντα της Δημοκρατικής υποψήφιας δεν είναι πειστική, καθώς υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το οικονομικό πρόγραμμα και την πολιτική για τη μετανάστευση.

Την ίδια ώρα, «ενώ οι προβλέψεις  για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει σημαντικά, οι καταναλωτές συνεχίζουν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις υψηλές τιμές», λέει η οικονομική αναλύτρια Τζοάνε Χσού.

Διαφαίνεται επίσης μια πιο χαμηλή υποστήριξη από την κοινότητα των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων. Επιπλέον, ακόμη και το ανδρικό εκλογικό σώμα (όχι μόνο μεταξύ των «λευκών») φαίνεται απρόθυμο να δείξει εμπιστοσύνη στην πιθανή πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Siena College για τους New York Times, ο Τραμπ έχει μεγάλο προβάδισμα 51% έναντι 40% της Καμάλα Χάρις μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων.

Προβάδισμα Τραμπ στις «αμφίρροπες» πολιτείες

Δημοσκοπήσεις της USA Today/Suffolk University σε μια αμφίρροπη πολιτεία όπως η Αριζόνα, δείχνουν ότι η Χάρις έχει μεγάλη δυσκολία να πείσει το Ισπανόφωνο εκλογικό σώμα να στηρίξει τους Δημοκρατικούς στις Προεδρικές Εκλογές. Ειδικά στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 35 και 49 ετών, ο Τραμπ έχει πλεονέκτημα 20% έναντι της  Δημοκρατικής αντιπάλου του.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του RealClear Politics για το Sky News, ο Τραμπ όχι μόνο ανακάμπτει αλλά και προηγείται σαφώς σε έξι από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες (Swing States), που ιστορικά κρίνουν το αποτέλεσμα.

Αν τον Σεπτέμβριο, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων έδινε προβάδισμα στην Κάμαλα Χάρις σε τέσσερις από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες, ένα μήνα αργότερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί οριστικά για την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών: Οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται σε Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα και Βόρεια Καρολίνα, ενώ η Χάρις έχει το προβάδισμα στην Πενσυλβάνια και οριακά με μόλις 0,3% στο Ουισκόνσιν.

Εντάσεις με το επιτελείο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, έχει επιδεινωθεί η σχέση μεταξύ της ομάδας της Κάμαλα Χάρις και του επιτελείου του Τζο Μπάιντεν, όπως λένε στην ιστοσελίδα Axios 10 πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

«Η ομάδα του Μπάιντεν θέλει μεν η Χάρις να κερδίσει τις εκλογές, αλλά πολλοί ανώτεροι συνεργάτες του προέδρου παραμένουν χολωμένοι από την εξώθηση του προέδρου να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του», γράφει η αμερικανική ιστοσελίδα. Αρκετοί βοηθοί του Μπάιντεν έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία της Χάρις, αλλά ορισμένοι αισθάνονται ότι έχουν χαρακτηριστεί ως «άπιστοι» επειδή αποχώρησαν από την προεκλογική μάχη ή σκέφτονται να το κάνουν.